Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Česko zalehl mráz. Teploty klesly k minus 30 stupňům Celsia a na mnoha místech země popraskaly koleje. Po mrazech napadl další sníh. Na Staroměstském náměstí v Praze uspořádala společnost Člověk v tísni koncert pro zemětřesením zasažené Haiti. Avatar v tržbách potopil Titanic. Uplynulo 65 let od osvobození Osvětimi; vzpomínkové akce před branou někdejšího vyhlazovacího tábora se kromě polských a izraelských představitelů nezúčastnil žádný vrcholný zástupce evropské politiky.
Minulý pátek mi Leoš po dvou letech sdělil, že je konečně připraven přijmout moji nabídku a nést tak velkou odpovědnost. Jsem si jist, že jeho působení v nové funkci bude mít blahodárný účinek na celý český bulvární svět, citovaly Lidové noviny slova, kterými ředitel vydavatelství Stratosféra Antonin Herbeck přivítal nástup televizního moderátora Leoše Mareše do křesla šéfredaktora bulvárního týdeníku Spy. Noviny přinesly zprávu, že Steve Jobs představil světu iPad – křížence mezi mobilem a notebookem. Univerzitní komise začala prověřovat férovost studia řady zdejších soudců, žalobců a obhájců, kteří získali titul ve „zrychleném režimu“ – a často i bez docházky a zkoušek - na právnické fakultě v Plzni. Noční požár vyhnal turisty z krkonošské Luční boudy. „Po liposukci břicha se tuk může začít ukládat na zádech,“ upozornila své čtenáře titulkem na první straně MF Dnes. Prezident republiky Václav Klaus přijal na Hradě předsedu mimoparlamentní Strany práv občanů Miloše Zemana a vyjádřil spokojenost, že volební kampaň nové strany platí lidé z ruského ropného kolosu Lukoil. Prezident dostává na stůl zprávy Bezpečnostní informační služby, v nichž varuje, že se Putinova vláda přes firmy, jako Gazprom nebo Lukoil snaží znovu ovládnout teritoria, která jim byla podřízena za Sovětského svazu; a i když z tohoto hlediska by volební úspěch strany spolufinancované ruskými oligarchy, musel být ze strany BIS vnímán jako ohrožení státu, Klausovi to nebrání, aby takové uskupení podpořil plnou vahou prezidentského institutu, komentoval krok hlavy státu v Hospodářských novinách Jiří Leschtina. Zvu Miloše Zemana proto, že je významná postava české politiky, a hanopisy žádného redaktora na tom nic nezmění. On si být zván na Hrad zaslouží a ti, kteří mu to závidí, by se měli zamyslet sami nad sebou, proč tomu tak v jejich případě není, zareagoval na Leschtinův článek Klaus, jemuž kremelská firma Lukoil financovala vydání knihy o počasí „Modrá, nikoli zelená planeta“.
Kdo tady může mluvit za gorily? Chovatelé do značné míry vědí, jak se gorila cítí, dokážou se do ní vcítit. A máme vědomost hraničící s jistotou, že jim to nevadí, odpověděl nový ředitel pražské zoo Miroslav Bobek na otázku reportérky MF Dnes, jak ví, že uvězněným gorilám nevadí jeho záměr umístit do „nepřístupných“ částí pavilonu lidoopů kameru a promítat návštěvníkům pro pobavení, co se tam děje. Zemřel J. D. Salinger. V Česku přibylo 157 HIV pozitivních lidí. Ožila výroba domácích oceláren, ale jejich vedení oznámilo, že místa zrušená kvůli krizi zatím neobnoví. Bývalý prezident Václav Havel dostal od vlády Kosova jako první v historii Zlatou medaili Ibrahima Rugovy za zásluhy o mír, demokracii a humanismus. Jak vyplynulo z aktuálně zveřejněných čísel pro Evropskou komisi, snížila Česká republika v posledních letech o 141 milionů tun své emise skleníkových plynů. V Orlických horách se jel tradiční závod psích spřežení Šediváčkův long. V procesu český stát versus Přemysl Chmelař soud potvrdil, že hra Člověče, nezlob se není vlastnictvím jediného vynálezce, ale že patří všem. Průzkum STEM odhalil, že většina českých občanů považuje loňský rok 2009 za „vůbec nejhorší rok v 21. století“. V pražském klubu Akropolis křtili Plastic People svoji novou desku Maska za maskou.
Jde o naprosto unikátní dílo, které nemá v lidské historii obdoby, představil generální komisař tuzemské účasti na čínském EXPO 2010 Pavel Antonín Stehlík novinářům svůj plán české expozice: slza odlitá z tuny zlata bude stát v pavilonu obloženém hokejovými puky, které budou poskládány do tvaru mapy Česka. Meteorologové oznámili, že po mírném oteplení přijde ze Sibiře znovu arktická zima.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 5/2010 pod titulkem Minulý týden