Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Soumrak tygra

Herci Leonardu DiCapriovi se v cestě do Ruska snad pokusily zabránit nadpřirozené síly. Jeho letadlu nejprve selhal motor, takže muselo nouzově přistát, a náhradní spoj pak donutil k neplánovanému přistání silný čelní vítr. Přesto hollywoodský hrdina nakonec do Petrohradu na summit o záchraně volně žijících tygrů dorazil. Premiér Putin ocenil jeho vytrvalost tím, že jej nazval „mužikem“, a DiCaprio věnoval na ochranu vzácné šelmy rovný milion dolarů.

Na Globálním tygřím summitu (jak zní oficiální název) se minulý týden sešli zástupci třinácti zemí, kde dosud divocí tygři přežívají, přijelo i pět ministerských předsedů. Bylo to vůbec poprvé, kdy se konalo setkání na tak vysoké úrovni kvůli jedinému živočišnému druhu. Skončilo sice úspěchem, budoucnost šelem přesto zůstává nejistá. Před 100 lety jich žilo v divoké přírodě asi 100 tisíc, dnes zbývá posledních 3200 kusů rozdrobených zpravidla v malých izolovaných populacích. V uplynulých deseti letech se úbytek tygrů zrychlil, tři poddruhy již vyhynuly a dalším šesti to hrozí. Může se stát, že za dvacet let nezůstane v přírodě ani jediný volně žijící tygr.

Podle dohody uzavřené na summitu by se počet divokých tygrů naopak měl zdvojnásobit, a to už do roku 2022. Zdá se, že peněz by na to mělo být dost: Světová banka a různé ekologické organizace se v Petrohradě zavázaly v příštích dvanácti letech věnovat více než 300 milionů dolarů. Mají za ně být mimo jiné zabezpečeny migrační koridory, kterými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].