Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Ojínělé okno iPadu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Už přes rok rozesílá David Hockney svým přátelům každé ráno čerstvé květiny. Nejde ale o nějaký milostný rozmar předního britského malíře. Nepoužívá donáškovou službu, jeho květy také neuvadají v broušených vázách, protože se jedná o MMS zprávy kreseb, které pořídil přímo na svém iPhonu.

Vzpomíná na mrazivý den, kdy se probudil za úsvitu a fascinovaně sledoval, jak si první sluneční paprsky prodírají cestu ránem, a přál si tuto hru světla okamžitě zachytit. Na jeho nočním stolku však místo tužky a skicáku ležel pouze iPhone. Hranou palce klouzal po dotykové obrazovce, jako když malé dítě píše do dechem zamlženého okna autobusu. Z intimní hry, jíž malíř bavil několik svých vyvolených, se ovšem poté, co letos Apple uvedl na trh iPad, stala seriózní tvorba. Třiasedmdesátiletý Hockney od té doby nosí ten svůj neustále s sebou, dokonce si do nových obleků nechává od krejčích všívat zvláštní kapsu akorát na tablet.

Vybrané zátiší květin a krajinky s úsvitem, kterých mezitím pořídil stovky, nyní vystavuje v pařížské galerii Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent. I když skicovat na iPhonu si s jednoduchou aplikací Brushes může naprosto každý, Hockney okamžitě pochopil podstatu dotykové obrazovky, která na rozdíl od papíru nebo plátna září. Proto se dobře hodí k zachycení pablesků, jež nabízí odlesky ve vodou naplněné váze nebo krajina za úsvitu. Kdo by to byl řekl, že telefon poslouží impresionistické kresbě.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].