Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Vřelé díky, kanárku

Václav Klaus má za sebou silný týden. Nejdříve odhalil ministra zahraničí Karla Schwarzenberga jako muže „z druhé strany barikády“, který žil v cizině a často cestoval po různých evropských krajích, takže se nedá očekávat, že by dobře hájil české zájmy. Z povolaných prezidentských úst tak tady poprvé od listopadu zazněla zajímavá úvaha, že pokorná služba komunistickému režimu přináší více národního cítění než vynucený život v emigraci a podpora disidentských skupin v Československu.

Krátce po této sondě pak Václav Klaus zamířil do Kutné Hory, kde slavnostně zahájil provoz nové továrny na cigarety, čímž – jak řekl později – chtěl dát najevo odpor k evropské regulaci kouření. V EU se nyní hodně mluví o legalizaci prostituce, tak je třeba se obávat, do jakých končin a tajných nočních klubů ještě vzpoura proti bruselskému nebezpečí hlavu našeho státu na stará kolena zavede.

Excesů hradního pána přibývá a existuje pro to řada interpretací. Někteří se domnívají, že si chce co nejvíce užít stále rychleji krátící se mandát. Příčinou může být snaha poutat pozornost. Někdo v tom spatřuje vliv neviditelné ruky stárnutí, která jednomu přináší moudrost, jinému z ní naopak bere i to málo, co dosud v mozku měl.

Nemáme v rukou ani psychologický posudek, ani zprávu o zdravotní kondici, takže opusťme teoretizování. Václav Klaus nám ale každopádně nabízí jednu neocenitelnou službu, kterou je třeba vysvětlit opisem:

Jak známo, v těžkých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].