Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Přestaň blbě psát

Ty facky nejsou, čím se zdají být. Zdánlivě běžná potyčka, která se před dvěma týdny odehrála v Chomutově, je zároveň nejvážnějším útokem za poslední léta. Terčem byl totiž novinář a zjevným cílem jeho zastrašení.

Byl to běžný ospalý sobotní podvečer. Jan Rödling (28) se právě dodíval, jak Štěpánek s Berdychem vítězí nad srbskými tenisty v Davis Cupu, když u dveří jeho panelákového bytu na chomutovském sídlišti někdo zazvonil.

Když otevřel, stál proti němu vysoký mohutný chlap v kožené bundě. „Jste Jan Rödling?“ zeptal se a po kladné odpovědi zatlačil majitele bytu dovnitř, kde se na něj vrhl. Úder dlaní srazil napadenému brýle, nicméně přes překvapení a horší vidění začal s útočníkem na chodbě svého bytu zápasit. Než si rvačky asi po minutě všimla Rödlingova přítelkyně, násilník odešel.

Prapodivný, těžko vysvětlitelný útok. Co ho může vysvětlit, je fakt, že Rödling pracuje jako reportér místního Chomutovského deníku, a násilníkovi šlo bez pochyb právě o tohle. „Říkal mi: přestaň blbě psát, dávej si bacha, co píšeš, jinak to bude ještě horší,“ vzpomíná dvanáct dní po útoku v kavárně chomutovské knihovny Jan Rödling. „A pak několikrát zopakoval – Rozumíš tomu, co říkám? Rozumíš tomu?“

Z útoku si Jan Rödling sice fyzicky odnesl „jen“ červený otisk ruky na tváři a dnes vtipkuje, že jeho dva psi místo obrany na nevítanou návštěvu spíš přátelsky vrtěli ocasem, ale nikoli překvapivě ho napadení značně vykolejilo a jeho partnerku polekalo. „Mrzí mě, že jsem za ním nevyběhl nebo jsem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].