Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Krugman chválí Německo

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ve svém blogu (http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/09/02/kurzarbeit/) píše nobelista Paul Krugman o Německu. Když se srovná ekonomický výkon Spojených států a Německa za poslední dva roky (a to včetně „slavného“ druhého čtvrtletí letošního roku, kdy německá ekonomika vzrostla meziročně o devět procent), Německo pořád výrazně ztrácí v ekonomickém růstu.

Německu se však daří lépe v zaměstnanosti. Důvodem jsou konsenzuálně naladěné, silné, ale vstřícné německé odbory a také Kurzarbeit, tedy systém státních dotací a podnětů, který držel lidi v práci i během recese. Podle Krugmana je to lepší než americké rychlé, masové a pružné propouštění.

Krugman svým komentářem pošťuchuje americké konzervativce, kteří v poslední době vzývají německou fiskální zdrženlivost a dávají ji Obamovi za příklad. Ve skutečnosti prý vzývají německý pracovní trh, který donedávna považovali za tuhý, sklerotický a těžkopádný.

Ono je to ještě o něco složitější: americká nezaměstnanost také není zrovna rovnoměrná. V USA najdeme oblasti, kterým se daří lépe, a oblasti, kterým se daří hůře. Porovnávat USA s celou eurozónou je poněkud náročnější výzva.

• Podle Petera Boona a Simona Johnsona je velmi pravděpodobné, že Irsko čeká imploze. Podle autorů spočívala irská ekonomická síla především v tom, že Irsko bylo daňovým rájem pro velké korporace, a s tím je teď konec (http://baselinescenario.com/2010/09/02/irish…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].