Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Kde je mulla Omar?

O některých tématech holt musí český novinář, navíc z média s omezeným rozpočtem, jen pokorně číst v cizích, movitějších novinách či časopisech a v duchu před tou prací smeknout.

To je i případ dvoustránkového textu z posledního vydání týdeníku Newsweek, kde autoři na základě svých osobních rozhovorů s desítkou předních činitelů hnutí Tálibán rozebírají souvislosti kolem tajemného šéfa tohoto radikálního hnutí – mully Omara. Ty souvislosti jsou velmi zajímavé, tak si je teď pojďme převyprávět.

Mulla Omar pořád platí za nenahraditelného vůdce tálibánských povstalců, kteří v poslední době zle zatápí vojákům NATO. Problém je, že naposledy byl mulla Omar viděn na konci roku 2001, jak ujíždí na motocyklu za zády svého švagra pryč z Kandaháru, na který v té době dopadaly americké bomby.

Od té doby tálibáni věří, že se skrývá někde v Pákistánu. Čas od času se totiž objeví video, na němž zdálky střílí z kalašnikovu nebo vydává rozkazy typu zabíjet všechny afghánské civilisty, kteří spolupracují s cizinci. Nad autenticitou těchto záběrů však panují čím dál větší pochybnosti. Nahlas se to uvnitř hnutí říkat nesmí, v soukromí ale novináři Newsweeku tálibánské pohlaváry rozmluvili a ti se jim svěřili, že jejich pochyby o osudu mully Omara jsou značné. Doléhá to prý na ně hlavně ve chvílích, kdy se jich vesničané ptají, kde mulla Omar je. „Cítíme se poníženi, když jim nemůžeme odpovědět,“ říká jeden nejmenovaný tálibán.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].