0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře1. 8. 20105 minut

Odpovědnost na jedné noze

Vláda to nerada slyší, samotné škrty Česko z dluhů nedostanou

machacek 300 • Autor: Respekt

Minulý týden ve středu to vypadalo, že se rozjede první vážné povolební drama. Ministři za Věci veřejné prohlásili, že nechtějí nést největší břímě škrtů, a pravili, že hodlají vetovat úsporný balík ministra financí Kalouska připravený pro letošní státní rozpočet.

Jenže nakonec se vláda rychle dohodla a částečně odložila diskusi na září. Asi pomohla výzva sociálních demokratů Věcem veřejným, aby tato strana odešla do opozice. Bylo třeba demonstrovat politickou jednotu, takže se hádky na chvíli odložily.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ale jak je to se škrty? Nejsou příliš brutální? Jsou spravedlivé? Proč se vůbec nemluví o zvyšování daní? V letošním roce by rozpočtová opatření v podobném rozsahu musela dělat každá vláda. Tempo snižování schodku je zhruba dáno našimi dohodami s orgány Evropské unie a očekávají to i finanční trhy. Kdybychom sliby nedodržovali, zhorší se nám rating a financování státního dluhu se velmi prodraží.

První rok a ty další

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek koneckonců na začátku roku naznačoval novinářům nutnost podobných rozpočtových opatření, na kterých se shodla i tato vláda (pak za to dostal od Jiřího Paroubka vynadáno). Trochu jiná věc jsou plánované škrty v rozpočtu na příští rok. Zde si lze představit, že za vlády sociální demokracie by se kladl větší důraz na zvýšení daní.

Čteme-li si názory nadnárodních institucí typu OECD na českou fiskální situaci, vidíme, že opatření mají být jak na straně rozpočtových výdajů,…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc