Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Od pojistného ke sněhu

Jedním z horkých témat posledních týdnů je vracení pojistných odvodů za rok 2007, kdy kvůli údajné chybě v zákoně (údajné proto, že ji žádný soud zatím nepotvrdil) firmy žádají po státu údajné přeplatky. Ty podle hrubých odhadů mohou dosahovat až desítek miliard korun. (Jako první o tom informovaly Hospodářské noviny.) Je sice pravděpodobné, že může trvat léta, než kdokoli nějaké peníze zpátky dostane, protože stát patrně bude žádat všechny soudní instance o interpretaci. Přesto je už dnes možné říci, že stát se zatím brání neuvěřitelně hloupě a amatérsky, jako by vůbec nešlo o podstatu věci.

Tou je otázka, zda odvody na pojistném jdou z kapes firem nebo zaměstnanců. Ve zmíněném sporu jde o odvody z období, kdy ještě neexistovala tzv. superhrubá mzda, a kdy se na pojistné hledělo jako na peníze firem. Jenže pak stát v rámci superhrubé mzdy přistoupil na možnost individualizace těchto odvodů tím, že je jednotlivým zaměstnancům zdanil. Tím de facto potvrdil, že na odvody šlo věcně nahlížet individuálně už předtím. Když stát oznamoval zavedení superhrubé mzdy, prohlásil, že odvody pojistného (nikoli jeho výplata) jsou požitkem zaměstnanců a jako takové mohou být zdaněny.

Tím se dostáváme k jádru věci. Jakým právem a jak vůbec může nějaká firma chtít cokoli vrátit, když to nejsou peníze její, ale zaměstnanců? V rámci mzdových nákladů odváděla (odvádí) firma státu peníze a ten za ně poskytuje lidem pojištění.

Nevíme, jak je to právně, ale věcně a ekonomicky je problém jasný jako facka. Pokud se totiž nějaké peníze za nějaké období vrátí, přestanou být za toto období lidé pojištěni a měli by být takzvaně odpojištěni (přišli by o část svého pojistného nároku). Pokud tedy nějaká firma dostane zpátky peníze, měla by je vrátit zaměstnancům. Copak firma nebo kdokoli může přijít k bezpracnému zisku? A do peněz vrácených zaměstnancům není přece vůbec nic ani akcionářům, jejichž zájmem se teď někteří zaštiťují. Kam by firma ty vrácené peníze vlastně zaúčtovala? Jako svůj zisk? Jak to?

Kdo to nechápe, zde je pomůcka. Pokud dnes nějaký živnostník nebo osoba samostatně výdělečně činná zažádá o vrácení plateb pojistného, může. Přestane tím být ale pojištěn a má to pak následky na nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti nebo později důchod. Tečka.

Zdá se to být v poslední době symptomem doby, kdy se nejde po podstatě a obsahu věcí, ale pouze po povrchu. Vlastně je to podobné jako s uklízením sněhu: říká se pořád, že jde jen o zodpovědnost. Ve skutečnosti jde JEN o to, aby chodníky někdo uklízel.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2010 pod titulkem Od pojistného ke sněhu