Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diagnóza

Díky za Standu Grosse

Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

JUDr. Stanislav Gross, což byl svého času takový ten kinderbueno premiér, si staví ve Slivenci na okraji Prahy nový rodinný domek a nedaleko si ještě přikoupil rekonstruovaný statek s kantýnou.

Podle MF Dnes to bude stát někde mezi čtyřiceti a padesáti miliony, což je důstojná částka, která dokumentuje, kterak se za posledních pět let zvedla v zemi životní úroveň.

Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nebudeme už elitního pražského advokáta přivádět do rozpaků tím, že bychom mu snad připomínali, jak v lednu 2005 sháněl vysvětlení pro svůj milion na tehdejší barrandovský byt. Jen si pamatuji, jak moc ta historka tehdy bavila moje londýnské kolegy, kterým jsem se ji snažil přeložit. Plácali mě po ramenou, objednávali další piva a toužili po dalších příbězích z té úžasné země, kde se něco takového může dostat do čela vlády.

Osobně jsem ale Stanislavu Grossovi mimořádně vděčný. Díky tomu, že nikdy nebyl mistrem světa v intelektuálním slalomu, ukázal nám s brutální upřímností, kterak se v Česku může politika přeměnit v nejvyšší stadium podnikání.

Že Grossovým jaksi nesedí příjmy a výdaje, bylo jak křišťál křišťálově jasné od začátku dekády, kdy se tenhle talent chlubíval v rozhovorech, jak splácí měsíčně čtyřicetitisícovou hypotéku, posílá dítě do anglické školky a vůbec žije životem pražské muzikálové smetánky Děti ráje. Nejspíš měl dobře nastavený kontokorent a díru v něm zacelil v roce 2007, kdy s genialitou Warrena Buffetta vydělal za pár měsíců 80 milionů na akciích Chrenkovy Moravia Energo (která úplně překvapivě nedávno zkrachovala).

Vážení přátelé, to byl i váš premiér a léta nejpopulárnější politik. Nebyla síla, která by mu v tom zabránila.

Doba, kdy se manželka premiéra mohla producírovat s napodobeninou kabelky Louis Vuitton, je sice už pryč, ale ani to není ta nejlepší zpráva. Země s takhle nastaveným systémem vzniku elit si může být jista jen jediným: Grossovi následovníci jsou dnes jen o něco vynalézavější a opatrnější.

Grossovým jejich nové realitní akvizice ale samozřejmě přeji. Tak nějak cítím, že jsem se jim na ně také složil. Určitě budou Grossovi mít v novém domě i pěknou pračku.

Autor pracuje v České televizi.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 3/2010 pod titulkem Díky za Standu Grosse