Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Rizika vlády

Slibné výsledky voleb nepřinesly slibné složení kabinetu

Pokud se nestane něco překvapivého, budeme mít tento týden jmenovanou novou vládu. Někomu se vyjednávání zdálo zdlouhavé, protože na Slovensku byli rychlejší, pokud to ale srovnáme s několikaměsíční patovou situací před čtyřmi lety, tak vše probíhalo rychlostí světla. Je ale škoda, že v tom spěchu se zapomnělo na zajímavé složení kabinetu.

Aplaus a výbuchy smíchu

Před novým kabinetem leží hned několik důležitých úkolů. Jeden z nejzásadnějších ale nebude zanesen do vládního programu, protože patří do kategorie, která se nedá slíbit, je možné ji pouze naplnit. Jde o pokus rehabilitovat českou politiku.

Politika to ve zdejších končinách nikdy neměla snadné. Ferdinand Peroutka ve svém komentáři z roku 1932 se znepokojením popisoval, jak se v divadlech zachraňovaly špatné kusy tím, že se do nich vkládaly vtipy a narážky na adresu politiků. To vždy přineslo velký aplaus a výbuchy smíchu. Sladit veřejnou poptávku s politickou nabídkou se za první republiky nepodařilo nikdy. Dnes v tomto rozporu vězíme znovu či přesněji jsme v něm kromě krátké porevoluční pauzy stále.

Už v tuto chvíli můžeme veřejnosti garantovat, že dříve nebo později nějaký skandál přijde. Tak se to holt v demokratických a svobodných společnostech s velkým množstvím svodů děje, protože utopická společnost ideálních neexistuje. Důležité bude, jak si s jednotlivými kauzami kabinet poradí.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].