Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Myslel jsem, že se zblázním

Co pro vás osobně znamenala krize – tedy jaké poučení a životní zkušenosti jste si z ní odnesl a co vnímáte jako její klíčové aspekty? Co jste se díky ní dozvěděl o vaší roli investičního manažera ve společnosti?

Krize pro mě znamenala zejména dlouhé období stresu a bolesti. Nesu vždy velmi těžce, když se vývoj na finančních trzích ubírá proti naší investiční strategii a naši klienti prodělávají. Kolegové tvrdí, že se nemusejí dívat na zpravodajství Bloomberg či Reuters, aby zjistili, jestli jdou trhy s námi, nebo proti nám. Stačí prý vidět můj obličej.

Tentokrát trval propad cen prakticky nepřetržitě od podzimu 2007 do jara 2009 a týkal se téměř všech tříd finančních aktiv. Takže téměř rok a půl se můj obličej mračil a duše se mučila otázkami typu „Proč jsem, proboha, neuděl, to či ono?“,„Jak tohle vysvětlíme našim klientům?“ či „To se už celý svět zbláznil?“. Přestože mi rozum a zkušenost říkaly něco jako „každá krize má svůj začátek i konec“, velice často se mi zdálo, že už to nevydržím a že se zblázním.

Nakonec se to ale v dobré obrátilo a od března 2009 jsme si užívali rok sladkého období, kdy všechny trhy posilovaly stejně rychle, jako předtím padaly.

Nejsem si vědom toho, že bych se dozvěděl díky krizi něco úplně nového. Spíše jsem se utvrdil v přesvědčení, že i když se svět na nějaký čas zblázní, tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].