Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost

Guláš je tvůrčí práce

Nedávno se konal další ročník gastronomické přehlídky Prague Food Festival, kde pokrmy předváděli kuchaři z třiceti prestižních tuzemských restaurací a hotelů. Stav české kuchyně dlouhodobě sleduje MICHAL JANKOVEC, gurmán, znalec dějin gastronomie a také člen mezinárodního hnutí Slow Food, jenž prosazuje místní produkty, domácí odrůdy plodin i dávno zapomenuté recepty.

80A_varianta_R23_2010_n.jpg
80A_varianta_R23_2010_n.jpg

Zlepšilo se české pohostinství za posledních dvacet let?

První vlaštovky se objevují a jsou jimi čeští kuchaři, kteří odešli za zkušenostmi do zahraničí, vrátili se a otevřeli si tady svou restauraci. Tam je pak změna vidět. Neboli nejde o podnik, jehož jediným cílem je vydělávat peníze za každou cenu ve smyslu rychlého vaření na úkor trpělivého tvoření. Potenciálně dobrou restauraci poznáte mimo jiné i tím, že majitel je současně šéfkuchařem. Záleží mu na jeho kuchyni, vkládá do ní svou inteligenci, zkušenost.

Proč je vlastně dobré jíst kvalitní pokrmy?

Povznáší to duši.

Lze ji povznést i lidovým jídlem, nebo je to podmíněno kulinářskou rafinovaností?

U každého dobrého jídla především rozhodují poctivost a preciznost vložené do jeho přípravy a pak osobnost a fantazie autora. Takzvaná lidová jídla jsou mnohdy velmi pracná a časově náročná. Připravit třeba úžasnou svíčkovou na smetaně nebo znamenitý guláš vyžaduje několik hodin náročné a tvůrčí práce. Což naprostá většina místních kuchařů a restaurací odbývá.

80A_varianta_R23_2010_s.jpg
80A_varianta_R23_2010_s.jpg
Co může ovlivnit osobnost autora?

Gastronomie nemá složitou strukturu jako třeba hudba. Ale elementární vztahy mezi harmonií, kontrastem, dominancí tady taky platí. Záleží pak na osobnosti, k čemu se přikloní, jakou atmosféru nám chce vytvořit. Jsou kuchaři, kteří více používají…

2010_obalka_R23
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2010_obalka_R23
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 49 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte