Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Jsou fotbalisté racionální?

Proč brankáři i střelci pokutových kopů zmenšují své šance na úspěch

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jsou fotbalisté racionální? To záleží na tom, jaké jsou jejich skutečné motivy. Nebudeme se v této chvíli zabývat jejich chováním mimo hřiště, neboť není zcela jasné, jaké normy racionálního chování lze v jejich případě uplatnit (jak kdysi řekl George Best: „Utratil jsem spoustu peněz na chlast, holky a rychlá auta. Zbytek jsem promrhal.“). Nicméně, když fotbalisté hrají fotbal, zdá se, že jejich motiv je jasný: vyhrát zápas. Koneckonců, nemravně vysoké příjmy mnoha profesionálních fotbalistů závisejí na tom, kolik zápasů jejich týmy vyhrají.

Vezměme si jednu herní situaci, která je ve fotbale ukázkově čistá, a to je pokutový kop. Hráč musí vstřelit míč do sítě a brankář mu musí zabránit dát gól. Tato kombinace velké odpovědnosti a intenzivního tréninku by měla přimět obě protistrany v případě pokutového kopu k optimálnímu a racionálnímu chování. To je důvod, proč si Michael Bar-Eli a jeho kolegové vybrali právě tuto situaci pro svůj výzkum ((I)racionalita v akci, 2009).

Čeho se bojí brankář
Poté, co zhlédl stovky zápasů (nebo přinejmenším stovky pokutových kopů), byl vědecký tým schopen určit nejlepší strategii pro oba hráče – střelce i brankáře. Začněme brankářem. Má v zásadě tři možnosti: zůstat stát ve středu, anebo se vrhnout napravo či nalevo. Po analýze množství pokutových kopů došli vědci k závěru, že pokud zůstane stát ve středu, má zhruba 33procentní šanci chytit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].