Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zjevení jménem GASK

V Kutné Hoře se otevírá zásadní prostor pro nastupující výtvarnou generaci

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Skeptici předpovídali, že ji přestěhování z hlavního města zabije. Ale stal se pravý opak: v sobotu se radikálně proměnila mapa zdejší výtvarné scény a ke dvěma tradičním galerijním centrům v podobě Prahy a Brna přibylo třetí - Kutná Hora. Ve velkém stylu se tu otevřela Galerie Středočeského kraje nazývaná zkráceně GASK.

Když středočeský hejtman David Rath dva dny před slavnostním otevřením dorazil na novinářskou prezentaci, spěchal se podívat na místnost vyhrazenou středověké iluminaci s výjevem zdejšího dolování stříbra. Právě Rath tuto vzácnou miniaturu pro galerii loni v dražbě londýnské Sotheby´s koupil za 17 milionů korun s tím, že se pro Kutnou Horu může stát tím, čím je Mona Lisa pro Paříž. Nicméně GASK je pozoruhodná především kvůli jiným věcem. Svou odvážnou koncepcí totiž dokládá, že české síně financované veřejnými penězi nemusí být nutně konzervativními kolosy, ale atraktivními místy, kde dostává velký prostor nastupující generace kurátorů a výtvarníků.

Do pětatřiceti let
Ještě před rokem to s GASK vypadalo všelijak. Tehdy se galerie jmenovala České muzeum výtvarného umění a sídlila v pražské Husově ulici. V únoru z jejího čela zřizovatel Středočeský kraj nečekaně odvolal dlouholetého ředitele Ivana Neumanna. Důvod nikdy řádně nevysvětlil a místo Neumanna bez výběrového řízení dočasně dosadil Jana Třeštíka,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].