Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Žili byli pod mostem Gottwaldovým

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dříve se takové knížce říkávalo opožděný debut, snad v přesvědčení, že spisovatel má svou prvotinu publikovat do určitého věku – jinak se stává „opožděným“. Jako kdyby všechno nemělo svůj čas. Kunsthistorička a kurátorka Milena Slavická (61), autorka několika výtvarných publikací, zkrátka došla i k beletristickému tvaru. Soubor čtyř navzájem propojených próz nazvala Povídky jamrtálské.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Přiznávám, že ač rodilý Pražan, nevěděl jsem, že Nuselskému údolí, nad nímž se od počátku sedmdesátých let tyčí Nuselský (do roku 1989 Gottwaldův) most, se říká Jamrtál. A prakticky výhradně v Jamrtálu a přilehlém okolí se odehrává kvarteto autorčiných próz, které provázala v jakýsi román v povídkách. Této monstrózním mostem zatlačované čtvrti, která je dnes vyjma svých obyvatel vnímána jako území nikoho, jako průjezdní zóna (přitom se ale nachází jen několik minut od centra) a také jako prostor, kam dopadají sebevrazi, kteří skočí z onoho mostu, Milena Slavická postavila neokázalý knižní pomník. Či spíše vytvořila pamětní desku, na níž by mohlo stát: I takoví tady žili lidé. Zanedbaní, poškození, přehlížení, ne však méněcenní.

Své povídkové kvarteto autorka situovala zhruba do padesátých až osmdesátých let minulého století, přičemž těžiště dějů leží v normalizačním dvacetiletí, které má Slavická vrostlé pod kůži a zanesené pod nehty – jeho ušmudlanost dokáže výtečně evokovat,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].