Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Mimochodem, Společnost

Tahle země není pro strany

Ivan Derer • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Ivan Derer • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nevím, kdy se mi ta myšlenka usídlila v hlavě. Je to asi tak rok nebo možná i víc. Tento text je vlastně volným pokračováním mých blogů Hlavou zeď prorazíš a Už nebudete nakupovat sračky, ve kterých se moje představa ještě formovala. Ta představa byla poměrně jednoduchá a ještě dnes ji vidím v jejím původním, neopracovaném tvaru. Není důležité, jaké strany vyhrají blížící se volby. (Nemluvím o české verzi NSDAP a KSSS, kteréžto strany už nám všem ukázaly, jak hezky umějí řezat hlavy.)

Ivan Derer • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Ivan Derer • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Do české politiky musí přijít nová krev. Do české politiky musejí víc promluvit ženy. Do české politiky se musejí dostat lidé, kteří chtějí upřímně změnit současnou nenávistnou situaci. A je jedno, jestli to bude pod praporem liberalismu, sociální solidarity nebo pirátismu.Tento „spring flow“ musí proniknout napříč tím monolitem politických stran.

Do české politiky tak musejí přijít nové výbušné mezičlánky a proniknout do chapadel politicko-ekonomických krakatic a svým nanorobotickým pohybem tam obludu trápit. Už jenom to, že jsou jiní, je ta základní výhra. Tito lidé se vyskytují přibližně mezi 5. a 10. místem kandidátek tradičních politických stran.

Jsou to lidé, kteří většinou nejsou součástí zmíněné hydry, mají nadšení, energii, do politiky chtějí (což se u těch na konci kandidátních listin říct nedá) a zároveň mají určitou šanci být zvoleni. Pro skok na volitelné místo potřebují…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].