Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Nejisté časy

Nevěřícně zjišťujeme, že menší islandská sopka nevyslovitelného jména dokázala zastavit letecký provoz nad větší částí Evropy. Přichází po klidném 20. století rozkolísané období plné povodní a sopečných erupcí? Byla by to zatěžkávací zkouška pro současný model společnosti, který vznikl ve „šťastnějších“ časech.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Islandská sopka Eyjafjallajökull o sobě dala vědět už 20. března, větší pozornost však vzbudila až 14. dubna, kdy se mrak sopečného popela začal šířit nad Evropou. Média referovala o erupci zpočátku poměrně katastroficky, po ukončení první, a doufejme hlavní, erupce spíš optimisticky. Pravda je někde uprostřed. Erupce byla spíš menší, a pokud by od Islandu nevály k Evropě silné větry, asi bychom ji zaznamenali jen jako turistickou kuriozitu. Jedna z nejpřekvapivějších zpráv byla, že na letišti v nedalekém Reykjavíku nedošlo k přerušení leteckého provozu!

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Sopka Eyjafjallajökull je součástí mnohem většího vulkanického systému centrální sopky Katla. Islandské vulkány často leží na desítky kilometrů dlouhých liniích nebo na systému zlomů vycházejících z hlavního kráteru. Sopečné napětí se může vybít v jedné erupci nebo v sérii menších výbuchů, které na Islandu bývají obvykle uspořádány jako ohnivé čáry procházející krajinou.

K erupci většinou dochází proto, že po rozevírající se zlomové linii stoupá žhavá láva a v hloubce dvou až šesti kilometrů vytváří horký magmatický krb. Uvolňuje přitom rozpuštěné plyny, takže v krbu narůstá napětí. Na Islandu se země poměrně často prohřívá až na povrch, kde začíná tát ledovec. Uvolněná voda pak sestupuje do velkých hloubek, setkává se s magmatem a přetopený kotel sopky exploduje.

Každá exploze je však jiná. Často se stává, že drobné …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].