Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Tloustnout je dobré

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jaro většinou v člověku budí chuť hubnout, protože s odloženými kabáty se mnoho nečekaného a nevítaného odhalí, ale my jsme se v Respektu rozhodli jít opačnou cestou. Od tohoto čísla je náš časopis tlustší a jsme za to rádi.

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

V této souvislosti přinášíme i několik změn na našich stránkách. Například nás potěšil váš zájem o Kulturní servis, a tak jsme se rozhodli vyjít vstříc množícím se požadavkům, aby se v Respektu objevoval každý týden. I nadále platí, že nám můžete zasílat své podněty do servisu na adresu [email protected]. A protože kulturu považujeme za zásadní, rozšířil naše řady známý hudební publicista Pavel Turek.

Vzhledem k tomu, že se blíží volby, zavedli jsme pravidelný seriál. Politice se sice věnujeme dlouhodobě (viz například aktuální Téma o Petru Nečasovi na str. 46–53), ale chtěli bychom psát i o věcech, které volby ovlivňují tak trochu nepřímo. V tomto čísle například máme na str. 26–27 reportáž Jana Brabce z práce dobrovolníků, kteří politickým stranám pomáhají zadarmo a aniž by z toho měli něco jiného než dobrý pocit.

Po letech jsme ukončili rubriku Ve hvězdách, která už se nám trochu začínala opakovat, a místo toho najdete krátký rozhovor Od věci. Budeme se v něm ptát na témata, jejichž zajímavost je na rozdíl od opozitní rubriky K věci více nadčasová a nenese v sobě nějakou horkou aktualitu, která zrovna hýbe společností. První rozhovor Petra Třešňáka je o potkanech. V českých městech totiž začala deratizace. Expert na chování zvířat Daniel Frynta nám mimo jiné řekl, že potkani jsou mimořádně úspěšný živočišný druh, ale že toho o nich paradoxně víme jen velmi málo. Hnusí se nám, a tak je nezkoumáme a nedochází nám, že jsou lidem hodně podobní.

V Respektu také najdete novou rubriku Právě pracuji na…, kde zajímaví lidé popisují, na jakých projektech pracují, co chystají apod. Pozitivních zpráv není nikdy dost.

Měníme též komiks, novou autorkou je Lela Geislerová, která připravila komiks nazvaný Zen Žen – budou to ironické, satirické glosy, jež vycházejí z jejího osobního života a ze zkušenosti matek z jejího okolí. Jak se budete moci přesvědčit, její humor není třeskutý, ale křehký a hlavně je nad věcí, jak to ženy umějí.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 14/2010 pod titulkem Tloustnout je dobré