Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Římská hra o Vicenovou

Ministr zahraničí Jan Kohout poprvé promluvil ke kauze odvolání bruselské velvyslankyně a potvrdil, že Milena Vicenová by měla být vystřídána. „S výměnou na bruselském postu počítám,“ řekl Respektu Kohout. Mělo by se tak podle něj stát „v rámci balíčku dalších ambasadorských přesunů“. O tom, že má Milena Vicenová skončit, informoval tento časopis před dvěma týdny.

Kohout však už odmítl potvrdit, že by k výměně mělo dojít kvůli nespokojenosti s výkonem velvyslankyně. „Milena Vicenová měla smlouvu na dobu českého předsednictví a to skončilo. Počítám nicméně s jejím setrváním v diplomacii – pokud o to bude mít zájem,“ sdělil Kohout. S Vicenovou si má promluvit o její další dráze na schůzce v Bruselu v pondělí 22. března. Do této doby ministr, který byl minulý týden na dovolené v Rakousku, odmítl cokoli dalšího sdělit. Své bezmála dvoutýdenní mlčení k věci odůvodnil zmíněnou schůzkou s velvyslankyní a pobytem v zahraničí.

Podle kuloárních informací Kohout stále zamýšlí dát začátkem dubna do vlády plánovaný návrh na obsazení několika uvolněných ambasád – například na Ukrajině po odstoupivším Jaroslavu Baštovi, v Austrálii, kde byl donedávna velvyslancem nynější ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmel, či v Římě. Součástí toho má být i změna na české…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].