Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Řehořská zima udeřila mrazem a sněhem. V Šindelové v Krušných horách bylo minus 24 stupňů Celsia. V Praze začal Jeden svět. Vláda jmenovala komisi pro okamžité zlepšení velmi špatného stavu ovzduší na Ostravsku a do jejího čela se postavil ministr životního prostředí Dusík. V Lánech odhalili jezdeckou sochu T. G. Masaryka. Ministerstvo dopravy přidělilo šéfovi železničních odborů Jaromíru Duškovi ochranku pro pohyb ve svých budovách poté, co se předák svěřil Lidovým novinám, že na vedoucích místech ministerstva a Českých drah jsou „samí homosexuálové“ a že on – Dušek – se tam na chodbách „bojí ohnout pro tužku“.
Chci potvrdit, že pan Dušek svá slova o strachu shýbnout se říkal jako vtip, samozřejmě k publikaci – jestli povedený, nebo ne, to záleží na vkusu každého. Například mne pobavil. A homosexuálům se nic neděje, vysvětlil pak tváří v tvář rozpakům veřejnosti komentátor Lidových novin a autor celého rozhovoru Daniel Kaiser, proč se rozhodl Duškovy privátní sexuální obavy otisknout. Počet nezaměstnaných se vyšplhal k rekordním 583 135. Delegáti ustavujícího sněmu Strany práv občanů – zemanovci – zvolili svým předsedou Miloše Zemana. Výtvarník Jiří David vztyčil na náměstí Franze Kafky v Praze nápis „Revoluce“ sestavený z 86 tisíc klíčů. Společnost Kraft Foods rozhodla, že Mozartovy koule se budou od června balit v Česku a rakouští odboráři proti tomu vyslovili ostrý protest.
Považovat za jediné vysoce hodnotné cíle v Americe a na Západě vojenské základny by byla chyba; naopak, je tam bezpočet jiných strategických míst, institucí a zařízení, proti nimž může muslim udeřit a způsobit tak velkou škodu – například když se zaměří na systémy hromadné dopravy nebo na únosy a zabíjení lidí z vlády, průmyslu a médií, vzkázal ve svém zatím posledním prohlášení muslimům na Západě mluvčí al-Káidy a její hlavní mediální poradce, americký občan Adam Gadahn zvaný Azzam al-Amriki. Prahu navštívil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen a požádal zde o navýšení české účasti v Afghánistánu, konkrétně o nasazení dvou lékařských klinik a školitele v letectví; předseda ČSSD a kandidát na premiéra Jiří Paroubek žádost spojenců odmítl, jeho premiérský protikandidát a šéf ODS Mirek Topolánek naopak prohlásil, že česká účast by měla být ještě větší, než chce Rasmussen. Proti české účasti v západní alianci se postavil také prezident republiky Václav Klaus požadující, aby se česká armáda „soustředila více na obranu vlastní země než na expedice do zahraničí“. V předvolebních průzkumech popularity předběhla ČSSD o 14 procent druhou ODS. Českého lva dostal Protektor. Nad střechami domů českých měst opět zavlály vlajky svobodného Tibetu.
Velmi si té ceny vážím a jsem rád, že jsem ji dostal právě za tento výrok, prohlásil hlavní poradce prezidenta Václava Klause a jeho někdejší mluvčí Petr Hájek poté, co za své veřejné oznámení „Nevím jak vy, ale já z opice nepocházím, jako že je živý Bůh nade mnou“, dostal letošní Bludný balvan, cenu udělovanou spolkem Sysifos za „rozvoj iracionality a blátivého myšlení“. Agentura Moody’s varovala, že pokud Česko nezačne po volbách snižovat své raketově narůstající dluhy, bude nutné snížit mu rating. Ivan Lendl oslavil padesáté narozeniny. Média přinesla zprávu, že na Kubě vyhlásil neomezenou hladovku disident a nezávislý novinář Guillermo Fariñas Hernández (48), který požaduje, aby tamní diktátorská vláda propustila 26 nejvíc nemocných a na životě ohrožených politických vězňů ze zhruba 70, které kubánští komunisté pozavírali v roce 2003 a za aktivity typu nezávislé žurnalistiky, vedení knihoven se zakázanými knihami a podobně jim v monstrprocesech udělili tresty od 18 do 25 let. Stoupla cena seriálů z doby komunismu. Nova oznámila, že na častá přání svých diváků znovu uvede Ženu za pultem.
Některé strany se podivují, co to zase CIA kuje za pikle, popsal šéf Americké obchodní komory v Česku Weston Stacey novinářům, jak zdejší stranická elita zareagovala na záměr jeho instituce sezvat představitele nadnárodních firem a nevládních spolků a sestavit ještě před volbami návrh dobrého protikorupčního zákona. Meteorologové oznámili, že ranní mrazy vydrží až do dubna.

[email protected]

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2010 pod titulkem Minulý týden