Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Letošní vyhlašování Českých lvů sklidilo velkou kritiku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

ZUZANA ŠPIDLOVÁ

režisérka

Domnívám se, že tato cena má svůj význam. Nicméně při pohledu na nominace jsem si musela klást otázku, zda akademici, kteří o filmech hlasovali, opravdu viděli všechny filmy natočené v roce 2009. Co se týče možných změn, myslím si, že by nebylo na škodu zavést, obdobně jako je tomu u jiných uměleckých cen, kategorii Talent roku, a to nejlépe jednu společnou pro všechny profesní kategorie. Například letos byla šance alespoň takto upozornit na zajímavé filmy, jakými jsou Zoufalci či Dvojka.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

TEREZA BRDEČKOVÁ

spisovatelka, scenáristka a filmová kritička

Český lev by se měnit neměl. Je to ocenění, které dávají filmaři filmařům a nejde tam o umění, ale o řemeslo: o režii, kameru, herectví atd. Český filmový průmysl se vyškrábal z nuly na 35 filmů ročně, a to je zázrak – bez Lvů by se o tom ani nevědělo. Lev není státní cena, je to manifestace síly filmového průmyslu. Do něj patří jak komerční Bobule 2, tak třeba Pouta. Pokud jde o letošní show, byla lepší v sále než v televizi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

VOJTĚCH RYNDA

publicista, Lidové noviny

Velkou kritiku sklidily už nominace, nepovedené vyhlášení jen dokončilo dílo zkázy. K tomu, aby Čeští lvi měli aspoň nějakou relevanci a prestiž, nestačí jen důstojný ceremoniál. Je hlavně třeba zajistit, aby členové akademie (ČFTA) měli přehled o nových českých filmech: už z nominací je totiž evidentní, že většina akademiků každý rok vidí jen dva tři nejmedializovanější české tituly. Je také nutné, aby byl veřejně k dispozici seznam, jak kdo z nich nominoval a hlasoval (pokud se uráčil). Je potřeba změnit stanovy, zejména totalitní pravomoci „zakladatele“. A v neposlední řadě by také bylo záhodno, aby z Českých lvů zmizely ostudné kategorie typu nejlepší filmová hláška.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

EVA ZAORALOVÁ

programová ředitelka MFF v Karlových Varech

Podle mne by Českým lvům slušel komornější způsob předávání, který by dal více prostoru nominovaným filmům a oceňovaným filmařům. Rozhodně bych vynechala všechny zbytečné vsuvky typu „Zajímavosti českého filmu“ nebo „Nejoblíbenější herec/herečka“ a pokusila bych se děkovat sponzorům méně okázale. Být režisérem, volila bych spíš cestu seriózního provádění večerem než snahu o humor za každou cenu. Koneckonců, snad si český film zaslouží být brán vážně. Ovšem chápu, že v zájmu popularity akce a vyšší sledovanosti je volen večer ve stylu show a jsem s tím už dávno smířena. Proto se mi letošní předávání Českých lvů nezdálo horší než ta předešlá, která přitom nebyla zdaleka odsouzena tak ostře.

VÍCE O ČESKÝCH LVECH NA STR. 52–53

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2010 pod titulkem Anketa: Letošní vyhlašování Českých lvů sklidilo velkou kritiku.