Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Svět očima stroje

Málokterá disciplína je tak riskantní jako předpovídání budoucnosti, zvlášť v kypícím oboru zvaném informační a komunikační technologie. O to větší je po věštění poptávka. Na přelomu roku se do prognóz na příštích dvanáct měsíců pustily zástupy publicistů a analytiků. V hlavních bodech mezi nimi panuje shoda: blízká budoucnost patří nejspíš internetovým službám, jež pracují s údajem o aktuální poloze svých uživatelů (viz Víme, kde jste, Respekt 48/2009), sociálním médiím, která již nebudou jen pro zábavu, ale stanou se i výkonnými pracovními nástroji (např. Yammer, něco jako obdoba Twitteru pro firmy), a pozoruhodnému novému fenoménu, kterému se říká digitální vylepšování či rozšiřování skutečnosti. A samozřejmě kapesním komunikátorům, na nichž to vše poběží (máme ve zvyku říkat jim telefony, ačkoli již spolkly třeba i kompas či GPS navigaci a teď se chystají pohltit videokameru, digitální projektor a čtečku elektronických knih).

Avizované novinky již fungují, letos se hraje o to, zda a jak se rozšíří mezi masy. Pojďme se podívat podrobněji na třetí položku našeho výčtu – zobrazení reality tak, jak ji lidské oko nevidí.

Zatím je to především hospodský kousek, na nějž lamy, jak lidé od počítačů říkají laikům, hledí s otevřenými ústy a ještě po týdnu si o něm vyprávějí (ověřeno koncem listopadu v jedné smíchovské restauraci). Už dnes si můžeme do mobilu zadat jakékoli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].