Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý rok

Agentury přinesly zprávu, že dalekohled americké agentury NASA spatřil 17 tisíc světelných let daleko od Země vesmírnou Boží ruku. V amfiteátru na pražském Chodově se tisícům shromážděných lidí zjevila Madonna. Zahraniční dluh České republiky se přehoupl přes tisíc miliard korun. Česko se na půl roku stalo předsednickou zemí Evropské unie.
Jako kdysi Karel IV. chci i já hájit zájmy evropské, nikoli jen české, řekl při té příležitosti poslancům Evropského parlamentu premiér Mirek Topolánek. Neznámý vandal urazil prsty na předních tlapách draka visícího pod Starou radnicí v centru Brna. Čtyři čeští neonacisté zaútočili zápalnými lahvemi na dům romské rodiny ve Vítkově a způsobili požár, ve kterém byla na 80 procentech těla popálena dvouletá holčička, která pak osm měsíců bojovala o život v ostravské nemocnici. Zemřel Marek Edelman. Město Humpolec udělilo čestné občanství Ivanu Martinu Jirousovi.
Dobrý, protože já za to stojím, odpověděla Holaňdanka Maryz Schoneveld van der Linde (39), která už léta stoná vzácnou Pompeho nemocí a naživu ji drží léky v roční ceně 9 milionů korun, na otázku českých novin „Jaký je to pocit, užívat takto drahý lék?“. Prezidentem Václavem Klausem vedená koalice sociálních demokratů s komunisty a několika přeběhlými poslanci ODS a Strany zelených svrhla vládu uprostřed českého předsednictví Evropské unii. „Nečekaný pád Topolánkova kabinetu dodal váhu francouzským argumentům, že předsedat současné Unii, nejsilnější ekonomické mocnosti světa, se nehodí pro malé a špatně připravené země,“ zhodnotily událost Financial Times. Premiérem překlenovací vlády se stal dosavadní šéf Českého statistického úřadu Jan Fischer. Česká republika přijala Lisabonskou smlouvu.
Vnucuje se tak civilizační otázka: co vypovídá o naší společnosti fakt, že i dvacet let po listopadu je největším programovým trhákem nové digitální televize starý seriál o majorovi politické policie? povzdechl si šéfredaktor serveru DigiZone.cz Jan Potůček nad faktem, že rekordních dva a půl procenta tuzemské dospělé populace sledovalo na digitální televizi Barrandov estébácký seriál Třicet případů majora Zemana. Po 67 letech byl v Praze odhalen pomník hrdinům, kteří tu provedli atentát na vůdčího nacistu a říšského protektora Reinharda Heydricha. Česko vyhostilo dva prozrazené špiony z ruského velvyslanectví v Praze a civilní tajná služba BIS napsala ve své výroční zprávě, že podle jejích poznatků Rusko agenturně proniká do zdejších politických struktur a „vrací se k praktikám z dob studené války“. Vyšlo najevo, že jaderně se vyzbrojující Írán má přesnou raketu Sadžíl-2, která donese bomby až do Evropy. Nový americký prezident Barack Hussein Obama ustoupil od plánů svého předchůdce George Bushe postavit americkou radarovou základnu v českých Brdech.
Směřujeme k masovému vymírání ekosystémů v oceánu, rychlostí nevídanou od dob dinosaurů, citoval tisk slova, která na vědecké konferenci v Kodani pronesla bioložka Carol Turleyová z Plymouthské mořské laboratoře; hlavní zprávou konference se stalo kolektivní vědecké varování, že oteplování a jeho důsledky jsou obecně mnohem horší, než se dosud myslelo, a že mnoha ostrovním státům hrozí zánik ještě rychleji, než se jejich obyvatelé dosud obávali. Jakub Tomeš z České Třebové se stal prvním Čechem v historii, který si udělal řidičský průkaz, přestože nemá ruce a řídí pouze nohama. Tisíce lidí slavily na Národní třídě 20. výročí pádu komunistické diktatury a příchodu svobody. Papež Benedikt XVI. navštívil Brno. Vyšlo najevo, že na právnické fakultě v Plzni se udělovaly tituly politikům a celebritám za kompletně opsané disertační práce. Uvolněním 25 miliard korun na moderní kotle a zateplení obytných budov rozjel stát masivní antikrizový program Zelená úsporám. Sčítání ptactva odhalilo, že za posledních 30 let ubylo v Česku deset milionů ptáků. Prvním prezidentem Evropské unie se stal Herman Van Rompuy.
Lepší je nevěnovat tolik času tomu, abychom sebe sami soudili, odpověděl firemní konzultant, znalec IT technologií a italský buddhistický mnich Yeshi Silvano Namkhai na otázku Lidových novin „Myslíte, že je dobré dávat si přestávky na meditaci během práce?“. Na Hradě se po staletích zjevil rabi Löw.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2010 pod titulkem Minulý rok