Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Dálkový běh 2010

Předseda ODS Mirek Topolánek vzkázal v novoročním projevu občanům téhle země, že jim do roku 2010 přeje, aby méně četli noviny, poslouchali rádio a koukali se na televizi. A pokud už to dělají, ať nevěří tomu, co se jim říká. Ponechme teď stranou fakt, že bývalý premiér našemu časopisu bezostyšně odhání čtenáře, nemáme mnoho důvodů si myslet, že se mu to může podařit. Důležitější je, že bychom obyvatelům této země rádi popřáli pravý opak: rok 2010 bude rokem, v němž není radno zůstávat bez informací. Parlamentní volby, z nichž vzejde nová vláda, se konají v čase, kdy agresivní stranické kampaně přestávají poskytovat jakékoli vodítko a právě dobré, relevantní informace budou ve změti slibů a strašení jedinou spolehlivou cestou, jak se rozhodovat. Respekt se vám je pokusí dodávat i v jednadvacátém roce své existence.

Ondřej Kundra ve svém výhledu do volebního roku 2010 analyzuje hlavní téma, jímž bychom se v úvahách o naší budoucnosti měli zabývat – zodpovědnost politiků vůči rostoucímu schodku státního rozpočtu. Slovo státní bankrot už v dnešní Evropě nezní jako termín z jiného kontinentu, a pokud Česko nezačne své problémy řešit zodpovědně, může ho reálně potkat. Doufejme ovšem, že hlavní politický spor o to, zda zvyšovat daně, nebo škrtat sociální výdaje, docela nepřekryje také otázku, zda peníze z rozpočtu vynakládáme tím nejlepším možným způsobem. Mnoho rezortů stále čeká na nutné reformy a například sociální služby a sociální ústavy, o nichž se v souvislosti se schodkem často mluví, potřebují především celkovou změnu systému. Demontáž velkých drahých zařízení ve prospěch menších terénních služeb a individuální pomoci by dokázala mnoho ušetřit a zároveň zlepšit kvalitu života těch, kdo státní finance potřebují. Článek o výhledech této země v novém roce najdete na straně 16, trojice našich autorů pak přidává ještě zprávu o tom, co v následujících dvanácti měsících čeká svět.

Zatímco česká ekonomika padá ke dnu, jiným se nadmíru daří. Člověka až překvapí, že pátou nejrychleji rostoucí ekonomikou světa se podle předpokladů Economist Intelligence Unit má stát africká Etiopie. Zemi táhne nahoru desetiprocentní hospodářský růst a kdo by snad pochyboval o důležitosti reforem v Česku, v reportáži Tomáše Lindnera se dozví, že hlavní příčinou jsou zde právě úspěšné reformy zemědělství. Etiopie je vůbec pozoruhodnou zemí, paleontology bývá považována za kolébku lidstva, jako druhá na světě přijala křesťanství a její vytrvalci jsou spolu s Keňany nedostižnou špičkou světové atletiky. Náš reportér strávil na cestě několik týdnů a jedním z poznatků, které si přivezl zpátky, je, že hlavním partnerem i vzorem se pro východoafrického tygra stává Čína. „Evropané nám vůbec nemůžou rozumět, my se musíme učit od Indie a Číny,“ řekl mu spolucestující Hared na cestě do města Hararu – mimochodem jen kousek vzdáleného od Somálska, považovaného za jedno z nejhorších míst na planetě. O světě plném protikladů si přečtěte na straně 42.

I v roce 2010 se budeme snažit informovat vás o nejdůležitějších událostech české a světové politiky, ale i běžných tématech lidského života, v aktuálním vydání se proto dozvíte i to, čím vám hrozí chemie v potravinách, proč je dobré se otužovat nebo jak se v Česku žije vdovám. Posuďte sami, jestli se nám dá věřit.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři, příjemné čtení a vše nejlepší do nového roku vám přeje

PETR TŘEŠŇÁK
zástupce šéfredaktora

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].