Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pryč od Bašného

Podle libereckého státního zástupce Adama Bašného byla justičně-politická manipulace případem Čunek největší ranou pro pověst tuzemské spravedlnosti. Kvůli této – dnes už běžně přijímané a soudně schválené – větě, pronesené před třemi měsíci, byl Bašný minulý týden odvolán ze svého šéfovského postu.

Podle libereckého státního zástupce Adama Bašného byla justičně-politická manipulace případem Čunek největší ranou pro pověst tuzemské spravedlnosti. Kvůli této – dnes už běžně přijímané a soudně schválené – větě, pronesené před třemi měsíci, byl Bašný minulý týden odvolán ze svého šéfovského postu. To je zpráva, po níž se dá už jen stěží věřit, že v Česku vládne právo.

Hořký svět

Připomeňme si, že místní demokracie a svoboda má kořeny v demonstracích z konce osmdesátých let. Kritici totality tehdy požadovali po režimu svobodu slova, fungující právní systém a svobodné volby. Když to společnost po pádu komunistického zřízení dostala, neuměli si ani největší skeptici představit, že za dvacet let bude nutné debatu o prvních dvou zásadních pilířích demokracie znovu obnovit. Ale je to tak. Současní reprezentanti politické moci provedli v poslední době do očí bijící tahy, které omezují svobodu slova a křiví tak zásadní věc, jako je právo a spravedlnost.

Zákaz publikace odposlechů pod hrozbou až pěti let kriminálu není nic jiného než nátlak na novináře, kteří se dostali při pátrání po korupci politiků velice blízko odhalení systému, jak toto úplatkářství funguje. Mocenská elita arogantně hájí své zájmy: místo, aby řešila problém korupce, zakazuje po ní pátrat a mluvit o ní.

Zdejší politici se nezdráhají šlapat po soudní moci a uvnitř justice mají dost spojenců.Vyhazov…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].