Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Proč mají noční tramvaje v Praze pouze jeden vůz?

Proč po půlnoci jezdí noční tramvaje pouze s jedním vozem, a cestující jsou tak obyčejně nuceni podstupovat zkušenost sardinek v konzervě?

Bydlím v Praze a ze zaměstnání se domů často vracím v pozdních nočních hodinách. Proto by mě zajímalo, proč po půlnoci jezdí noční tramvaje pouze s jedním vozem, a cestující jsou tak obyčejně nuceni podstupovat zkušenost sardinek v konzervě?

JAROSLAV ŽATECKÝ, PRAHA

Ptali jsme se mluvčího ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy) Filipa Drápala:

K tomuto opatření nás vedou bezpečnostní a finanční důvody. Tramvajové linky s jedním vozem používáme především proto, aby se naši cestující cítili bezpečně a abychom předešli konfliktům s bezdomovci nebo kapsáři. Nechceme totiž, aby byla zadní část tramvaje bez dohledu řidiče.

Svou roli hrají samozřejmě také finanční důvody, náklady na jeden vůz jsou totiž téměř o polovinu nižší. Podle našich údajů bývají vozy přeplněné pouze v krátkých úsecích, a to pouze na několika linkách. Navíc se podle našich informací jedná pouze o spoje, které jezdí v pátek a v sobotu. Nejedná se tedy o situaci, který by se odehrávala pravidelně každou noc. Dvouvozové soupravy jsme zatím používali pouze ve výjimečných případech, většinou během silvestrovské noci.

V poslední době jsme se soustředili spíše na posilování autobusové dopravy. Od loňského září jsme prodloužili provoz některých nočních linek a začali obsluhovat kolem padesáti nových autobusových zastávek na území Prahy. Na čtvrtině tras jsme zkrátili intervaly ze 60 na 30 minut. To jistě ocenili cestující žijící na okrajích města, kam autobusy jezdí. Vzhledem k rostoucímu počtu cestujících nevylučujeme v budoucnu posílení také tramvajových linek. O návrhu jsme zatím ale nejednali, proto nemůžeme říci ani žádný termín a nemůžeme ani vyčíslit, jak vysoké bychom pro tento krok potřebovali dotace od hlavního města Prahy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].