Často hledáte, jak…
Obálka vydání 7/2009
7/2009 • 8.–15. 2. 2009

Zkáza v údolí Mattoni

Komentáře

Slovenský pokus o omluvu

Martin M. Šimečka

Amerika má silnou tradici „kultury omluvy“, která je z evropského pohledu někdy až poněkud obsesivní, nicméně ve střední Evropě by si zasloužila více pozornosti. Na Slovensku totiž právě jeden pokus o omluvu vyvolal bouřlivý odpor.

Jak se ruší poplatky

Marek Švehla

Pokud by chtěl někdo v Česku založit hitparádu politických stupidit, máme tu horkého favorita na první místo: a sice nynější „krajské“ rušení zdravotnických poplatků. Česko už sice zažilo mnohé, tak dokonalou výhru formy nad obsahem jsme tu ale zřejmě ještě neměli.

Parlament proti novinářům

Jaroslav Spurný

Drzost, lži a výsměch veřejnému zájmu. Tak by se dal nazvat dokumentární film o tom, jak zdejší politici zdůvodňují své „ano“ zákonu, který chce zavírat novináře za zveřejnění odposlechů.

Jesle v čase Nečase

Marek Švehla

Navenek působí nenápadně a ani vlády kvůli tomu nepadají. Velkou důležitost toho zařízení si ale každý uvědomí ve chvíli, kdy se mu narodí první dítě. Řeč je o jeslích a mateřských školkách.

Řekli nám, že Bůh neexistuje

Tomáš Lindner

Před dvěma týdny si už Roubini v Davosu nepřipadal jako kverulant a outsider. „Prorok zkázy“ byl naopak hvězdou summitu a jeho přednášky byly přeplněné zmatenými byznysmeny v depresi. Letos je ve švýcarském horském středisku zachvátily strach a panika, které postihnou lyžaře v momentu, kdy za sněhové bouře ztratí orientaci ve zdánlivě přehledném terénu.

Národní televize

Erik Tabery

Jak nás za patnáct let vysílání změnila televize Nova

Česko

Na prahu zániku

Adam Šůra

Minerálka Mattoni patří mezi zářivé úspěchy porevolučních let. Místo, kde se tento dokonalý produkt stáčí, lemuje zdevastovaná kolonáda a okolí drtí těžké kamiony. A místní řeší, jakou mají byznysmeni odpovědnost za místo, díky němuž se jim tak skvěle daří.

Zpátky do Hanoje, ňoumové

Michal Komárek

Politici a úředníci jako by si teprve „za pochodu“ začali uvědomovat, že česká města se mění a že se nikdo moc nezabývá tím, jak v nich žijí ty desítky tisíc nových obyvatel, z nichž mnozí neumějí slovo česky a zažívají obrovský kulturní šok. A už vůbec ne tím, co by se stalo, kdyby snad prosperita skončila a přišla krize a propouštění.

Přece ho nevyloučíme

Ondřej Kundra

Nikdo nemohl očekávat, že papežovo rozhodnutí vzít zpět do církve – a dokonce rovnou na biskupský stolec – popírače holocaustu Richarda Williamsona všichni tiše odkývnou. V Německu nebo Nizozemsku věřící už týden podepisují petice a církevní hodnostáři se předhánějí, kdo biskupa Williamsona a papeže ostřeji odsoudí.

Pirát na Pražském hradě

Tomáš Sachr, Nikola Hořejš

Když Viktor Kožený vzkázal na stránkách Mladé fronty Dnes před pár dny do Česka: „Soud mne očistil“, vypadalo to na hodně třaskavou informaci. Muž přezdívaný „pirát z Prahy“ je tu už roky stíhán za podvod a okradení bezmála čtvrtmilionu Čechů, takže satisfakce za takovou újmu by mohla být tučná. Nic takového ale nehrozí.

Kultura

Alois Nebel

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Dobrou noc, sladké sny

Jan Gregor

Dobrý retro film se pozná podle toho, že nejen úspěšně vystihuje dobovou atmosféru, ale ještě se něčím vztahuje k aktuální současnosti.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Neúnavný, nekompromisní, nebojácný. Pavel Brázda (1926) se loni připomněl velkou výstavou v Paříži, k níž měl Respekt tu čest vydat bilanční monografii.

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Lodičky jsem nechal doma

Tereza Brdečková

Milk Guse van Santa získal osm oscarových nominací a právě startuje u nás a celé Evropě. Je to příběh prvního amerického politika, který vyhlásil, že je homosexuál.

Německá Mission Impossible

Jan Gregor

Mnoho povyku pro nic. Tak by se dal shrnout humbuk kolem filmu Valkýra, který celý projekt od počátku provází. Příliš popisná a po povrchu klouzající rekonstrukce událostí kolem neúspěšného atentátu na Hitlera v červenci roku 1944 nemá totiž ve výsledku čím překvapit.

Novinky

Respekt

Knižní novinky.

Zrozený z jedu

Magdaléna Platzová

Indra Sinha býval jedním z nejlépe placených reklamních textařů na světě. V pětačtyřiceti letech se rozhodl, že s reklamou není šťasten, a stal se spisovatelem.

Seminář v putyce

Tomáš Weiss

Šerého text je jako sestava několika rozstřílených terčů na střelnici. Hlavně má namířeno na západní civilizaci.

Stárnutí sebe vědomé

Jan Němec

Améry zkušenost koncentračních táborů vyhodnotil zcela jinak než jeho krajan Viktor E. Frankl; nikdy se nestal hlasatelem neutuchající životní naděje věcem navzdory. Améryho texty se naopak vyznačují stylisticky vytříbenou pochmurností, přímostí a mužnou upřímností upomínající spíše na Alberta Camuse. Tak ani kniha O stárnutí není smířlivou douškou za životem, ale zkoumáním a zároveň protestem proti tomu, co se jeví jako „nevyhnutelné a skandální“.

Ztráta ospalého klenotu

Jan H. Vitvar

České muzeum výtvarných umění se musí z Prahy přestěhovat do Kutné Hory. Ruku na srdce: koho se vlastně tato zpráva z minulého týdne opravdu citelně dotýká?

Citová investice

Jan H. Vitvar

Když přijde na bankovní dům velký problém, jedna z prvních věcí, které se zbaví, je výtvarné umění. Přestává se nakupovat do bankovních sbírek, vázne spolupráce s galeriemi, v nejhorším se rozprodávají léta střádané kolekce. Všichni se zatím tváří, že se zas tak moc neděje. Ale děje se.