Často hledáte, jak…
Obálka vydání 8/2009
8/2009 • 14.–21. 2. 2009

Léčitelé na indexu

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kultura

Alois Nebel: Král sjezdovek

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Televize

Jan Gregor

Francouzský klasik Jacques Rivette se na vztah tvůrce a jeho díla podíval z druhé strany a definuje charakter umělce skrze metodu jeho tvorby. Ve filmu Krásná hašteřilka (1991) se soustředí v první řadě na proces vzniku jednoho konkrétního obrazu.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

David a Goliáš

Jan Gregor

Intelektuální Rocky. Tak s nadsázkou definoval příběh filmu Duel Frost/Nixon jeho scenárista a autor divadelní předlohy Peter Morgan. Snímek hollywoodského veterána Rona Howarda, ucházející se o pět Oscarů, se opravdu opírá o jasnou paralelu mezi politikou a boxem.

Šílenci v rukou šílenců

Jan H. Vitvar

Galerie hl. města Prahy v Domě U Kamenného zvonu připravila projekt Prinzhornova sbírka. Vystavené kresby a obrazy vyšinutých pacientů jsou plné emocí, ve výtvarném výrazu originální, jsou to zkrátka díla, která na diváka zvyklého na současné umění nepůsobí nijak neobvyklým dojmem.

V rámci kvality

Pavel Klusák

Album nových písní Black!, jež právě vyšlo v Respekt Edici, není generační záležitost. Kapela, která se – snad jako jediná z novovlnné scény – nikdy ani na čas nerozpadla, s sebou na současnou scénu propašovala cosi z jiných časů a atmosféry.

V čelistech bujných nápadů

Hana Ulmanová

Poslední dobou se zdá, že zazáří-li na britské literární scéně nový objev, nutně se musí pojit k některé bývalé kolonii. Tohle však o etnicky nezajímavém Stevenu Hallovi z Derbyshiru neplatí.

Vzpomínky na dary od páprdů

Jan H. Vitvar

Minulou středu u nás vyšly Moje ceny. Ve stejný den jako německý originál: stalo se tak v předvečer dvacátého výročí spisovatelovy smrti a z Bernharda tak máme až na pár povídek k dispozici úplně všechno. Víc toho totiž podle nakladatelství Suhrkamp v jeho pozůstalosti není.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Cesta k prostotě

Mariana Housková

Nakladatelství Opus se překladové poezii věnuje několik let, jeho Edice americké poezie přinesla například výbor z díla Richarda Wilbura (přeložil Petr Onufer) či sbírku Divoký kosatec Louise Glückové (Veronika Revická). Teď do této řady přibyl svazek Učenec jediné svíce obsahující téměř osmdesát básní Wallace Stevense.

Vstříc publiku

Tereza Brdečková

Berlinale je rozkročeno mezi respektem k byznysu a ke zvědavým lidem, které nebaví sériová nabídka dnešních kin. Takhle vypadá Berlinale dvacet let poté, co padl hlavní důvod jeho existence: zeď, která ze západní části města udělala nejbohatší ghetto v dějinách civilizace.