Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Radko Martínek (ČSSD) si respekt zaslouží za odvahu. Pardubický hejtman totiž minulé pondělí vyzval občany svého kraje, aby – pokud jim to finanční situace dovolí, což je podle průzkumů drtivá většina Čechů – platili regulační poplatky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Respekt - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

RESPEKT

Lidé, plaťte

Radko Martínek (ČSSD) si respekt zaslouží za odvahu. Pardubický hejtman totiž minulé pondělí vyzval občany svého kraje, aby – pokud jim to finanční situace dovolí, což je podle průzkumů drtivá většina Čechů – platili regulační poplatky. Svoji výzvu pak v průběhu týdne korigoval. Ne že by to bylo překvapivé – lze si představit, že tlak, kterému ho vystavili kolegové ze sociální demokracie, jež se poslední dobou neprofiluje jako místo shovívavé k odlišným názorům, musel být mimořádný. Šéf strany Jiří Paroubek měl dokonce potřebu se proti Martínkovu prohlášení ohradit v oficiální tiskové zprávě.

DESPEKT

Masakr po myslivecku

V daňčí oboře Radějov na Hodonínsku právě teď probíhá a ještě měsíc bude probíhat masakr chované zvěře. Správci tu nechali přes opakovaná varování ze strany ochranářů daňky přemnožit na trojnásobný stav, než je pro oplocený areál únosné. V praxi to znamená, že myslivci teď musejí co nejrychleji postřílet 800 daňků včetně březích samic a mláďat. Za jatka je zodpovědná především potravinářská společnost Hamé, která si oboru k chovu daňků už několik let pronajímá. Selhaly i Lesy ČR, pod jejichž dohledem se má každoročně populace daňků sčítat, aby se zabránilo přemnožení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2009 pod titulkem Respekt-Despekt