Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Projít křížem

Sedmnáct a půl tuny váží dohromady čtrnáct betonových křížů zhruba o velikosti člověka, které tvoří křížovou cestu v Šarovech u Zlína. Kříže jsou nezvyklé nejen použitým materiálem, o němž leckdo z místních pochybuje.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vidět můj ateliér? Myslíte pokoj? - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Vidět můj ateliér? Myslíte pokoj? - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Sedmnáct a půl tuny váží dohromady čtrnáct betonových křížů zhruba o velikosti člověka, které tvoří křížovou cestu v Šarovech u Zlína. Kříže jsou nezvyklé nejen použitým materiálem, o němž leckdo z místních pochybuje. Zajímavé je na nich navíc to, že tence ulitý beton tvoří pouze obrys, do něhož je možné vstoupit. „Původně jsem uvažovala, že by všechny ty kříže stály za sebou, takže by vytvářely jakýsi dlouhý temný tunel. Ale taková deprese to tady zase není. Nakonec mi naopak přišlo hezké, že by těmi kříži šlo projít někam dál,“ vysvětluje sochařka, výtvarnice a režisérka Pavla Kačírková (1985).

Během výstavy na brněnském Špilberku to tak skutečně fungovalo: lidé s upaženýma rukama vstupovali do křížů, ty je sevřely a obemkly. V Šarovech, kde jsou nyní monumenty instalovány trvale, svým tvarem spíše rámují průhledy do krajiny a na nebe – nabízejí tak svou vlastní perspektivu.

Pavla Kačírková pochází z Přerova, kamenosochařství studovala na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti a nyní již pátým rokem působí na Fakultě výtvarných umění v Brně v ateliéru nefigurálního sochařství Jana Ambrůze. Mezi její další realizované projekty patří pamětní deska letce RAF generála Josefa Dudy v Prostějově. „O té soutěži jsem se dozvěděla na poslední chvíli a na městském úřadě byli trochu překvapení, když jsem týden…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].