Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Euro na odpis

Otázka pro Čechy je jasná: Mají se radovat z toho, že jim na rozdíl od sousedních Slováků chrastí v peněženkách koruny, anebo se své východní sousedy snažit co nejrychleji dohnat?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Není kam spěchat. (Guvernér ČNB Zdeněk Tůma) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Není kam spěchat. (Guvernér ČNB Zdeněk Tůma) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

„Nic se nedá zcela vyloučit,“ říká Otmar Issing a sotva to v telefonu dořekne, už posluchače uklidňuje: „Ale nestane se to, euro nezmizí. Ty náklady by byly obrovské a ve finále by na tom země prodělaly.“ Německý profesor ekonomie Issing ví, o čem mluví. V devadesátých letech jako člen bankovní rady německé centrální banky prosazoval zavedení eura a poté usedl na stejný post v Evropské centrální bance.

Kniha profesora Issinga o budoucnosti eura je považována za nejlepší práci svého druhu. Vyšla však sotva před rokem a mezitím – jak její autor přiznává – je celá řada věcí vzhůru nohama. Děje se i něco donedávna nepředstavitelného – v salonních diskusích v Bruselu zaznívají úvahy, že některé země možná budou chtít z eurozóny vystoupit. „Bezesporu jsme v nejtěžším momentu od chvíle, kdy bylo euro přijato,“ říká pan Issing.

Otázka pro Čechy je jasná: Mají se radovat z toho, že jim na rozdíl od sousedních Slováků chrastí v peněženkách koruny, anebo se své východní sousedy snažit co nejrychleji dohnat?

Předražený Dublin

Na začátku stály dlouholeté spory politiků i ekonomů, když se ale v lednu 1999 poprvé objevily v deseti evropských zemích cenovky s dvojitě přeškrtnutým éčkem, hlásili experti klíčový okamžik. „Zdaleka nejde jen o měnu, euro je od začátku brané…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].