Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Odvážná řeč

Odříkal přísahu a obrátil se čelem k davu skoro dvou milionů lidí. Na chvíli mu to vyrazilo dech. Svůj první prezidentský proslov začal číst s nervozitou. Z hlediska stylu to nebyl jeho den. Je ale možné, že svůj přednes potlačil, abychom se soustředili na význam jeho slov.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Igor Lukeš - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Igor Lukeš - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Igor Lukeš

(1950) je profesorem na Bostonské univerzitě, kde přednáší historii a mezinárodní vztahy. Publikoval několik knih, například Inside the Apparat či Gorbachev’s USSR: A System in Crisis anebo Československo mezi Stalinem a Hitlerem: Benešova cesta k Mnichovu.

Než podepsal zákon o emancipaci otroků, varoval Abraham Lincoln Kongres, že „dogmata minulosti nemohou adekvátně naložit s bouřlivou přítomností. … Protože naše krize je bezprecedentní, musíme se naučit myslet a jednat novým způsobem.“ Přesně tak by se dal shrnout Obamův inaugurační projev. Začněme ale od začátku.

Nejdřív mu vyčítali, že je mladý a nezkušený; nepodaří se mu dát dohromady organizaci voleb a nesežene na ni peníze. Pak se jedněm nelíbilo, že vypadá jako černoch, zatímco pro jiné nebyl dost černý. V primárkách vypadal jako koloušek (novináři mu říkali Obambi), který upřeně civí do světel řítícího se clintonovského expresu a není schopen se pohnout z místa. Když postoupil do kola prezidentských voleb, bylo zase jisto, že s prostředním jménem Hussein nemůže vyhrát v souboji s válečným hrdinou.

A přece! Teď stál na místě, kde inaugurujeme prezidenty. Odříkal přísahu a obrátil se čelem k davu skoro dvou milionů lidí. Na chvíli mu to vyrazilo dech. Svůj první prezidentský proslov začal číst s nervozitou. Z hlediska stylu to nebyl jeho den. Je ale možné,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].