Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Rezignovla jsem kvůli tomu, že kolegové odmítli bojovat proti korupci. Moji strategii prostě nepřijali, aniž by jí cokoli vytkli.“
Markéta Reedová ke své rezignaci na post pražské radní pro boj s korupcí

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Modrá Praha

Za mírnou kritiku předraženého a z korupce podezřelého projektu Opencard se pražská ODS zbavila svých koaličních partnerů

Markéty Reedové

(SNK ED) a Petra Štěpánka (SZ). Reedová kromě konfliktů kolem Opencard opustila radu pražského magistrátu i proto, že se jí kvůli odporu členů pražské ODS nepodařilo prosadit městskou protikorupční strategii. Praze teď bude vládnout jednobarevná vláda složená výhradně z členů ODS. Náměstkem pro boj proti korupci se stane místo Reedové dosavadní radní pro kulturu

Milan Richter

.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Paroubek v. Kubice: 0:1

Omlouvat se šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu

Jan Kubice

nemusí. Rozhodl o tom už podruhé soud, který zamítl i odškodnění ve výši padesát tisíc korun požadované Jiřím Paroubkem za informace uniklé z tzv. Kubiceho zprávy. Právník šéfa socialistů oznámil, že zvažuje další odvolání k vyšším soudním instancím. Vzhledem k tomu, že ale prohrál s Janem Kubicem i další soudní spor (za údajné poškození dobrého jména sociální demokracie před volbami), není pravděpodobné, že by uspěl. Podle soudců Jan Kubice neporušil žádná pravidla ani jako státní zaměstnanec, ani jako příslušník Policie ČR.

Generálové odchází kvůli skandálům v misích
Českou armádu opouští dva vysoce postavení generálové, jedná se o největší změnu na této úrovni od vzniku Česka. Do civilu odchází zástupce náčelníka generálního štábu Josef Prokš a velitel zahraničních misí Jiří Halaška. Ten byl postaven mimo službu už před měsícem, kdy vyšlo najevo, že někteří vojáci v zahraničí nosí na helmách nacistické symboly. Vyšetřování nařídil ministr obrany Martin Barták, a i když podle oficiálního vyjádření generálního štábu odchází oba generálové na vlastní žádost, jejich odchod s výsledky šetření pravděpodobně souvisí.

Sporný transport nosorožců
V sobotu skončil roční spor o transport vzácných severních bílých nosorožců ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové do přírodní rezervace Ol Pejeta Conservancy v Keni. V zajetí se zvířata nerozmnožovala, přesun je proto pokusem o záchranu tohoto druhu. Tento krok však kritizovali někteří zoologové a ochránci přírody. Obávají se problémů během cesty a také toho, že se nosorožci v Keni neaklimatizují. Převoz stojí přes pět milionů korun, smlouvu však zoologická zahrada i kraj tají, ačkoli by podle zákona měla být dohoda zveřejněna.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vnitro trvá na regulačních poplatcích

Pokud sociálnědemokratičtí hejtmani doufali, že ministr vnitra, nominovaný do Fischerovy vlády jejich stranu, přivře oči nad proplácením zdravotnických poplatků v jejich krajích, tak se mýlili. Martin Pecina minulý týden oznámil, že podle jeho úřadu kraje porušují zákon, když poplatky lidem proplácejí, a že má v plánu jim to zakázat. Kvůli zákonné proceduře nicméně případný zákaz padne nejdříve v únoru příštího roku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Protikorupční balíček v lednu

Boj s korupcí slibovala zatím každá tuzemská vláda, svůj balíček chystá také kabinet Jana Fischera. Místo, aby se ukazatele měřící míru korupce zlepšovaly, Česko se naopak na celosvětovém žebříčku sestavovaném Transparency International propadá. Soubor opatření by vláda měla představit v lednu a není ještě úplně jasné, co bude obsahovat. Už dříve ale ministr vnitra Martin Pecina například podpořil návrh KDU-ČSL a ČSSD, aby byly zakázány akcie na doručitele, kvůli nimž není možné zjistit majitele firem.

Navěky s Jančíkem
Mistr pražské zákulisní politiky, starosta Prahy 5 Milan Jančík, oznámil svým překvapeným kolegům, že hodlá nadále setrvat v komunální politice. A to v rozporu s dohodami, kdy se výměnou za post na kandidátce při posledních volbách roku 2006 zavázal už nikdy v budoucnu nekandidovat. Překvapený je především pražský primátor Pavel Bém, který celou dohodu před třemi lety vymyslel. Podle zákulisních spekulací byl však zároveň díky Jančíkově podpoře zvolen předsedou celopražské ODS. Dá se předpokládat, že kvůli novým závazkům vůči Jančíkovi nebude bránit současnému smíchovskému starostovi v dalším setrvání v politice.

Bankovní lupič zneškodněn
Tři miliony korun výkupného požadoval lupič při přepadení pobočky Komerční banky na Novodvorské ulici v Praze 4. Banku se střelnou zbraní v ruce přepadl v půl jedenácté dopoledne a jako rukojmí si vzal ředitelku pobočky a jednu z místních zaměstnankyň. Po více než třech hodinách vyjednávání ho pomocí policistky v civilu a policejního vyjednavače zneškodnilo policejní komando Útvaru rychlého nasazení. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Jednapadesátiletému pachateli ze Strakonicka hrozí až patnáct let vězení, jako důvod přepadení uvedl údajné vydírání a vyhrožování jeho rodině. Stejnou pobočku už lupič přepadl před deseti lety, tehdy si odnesl sedm milionů korun.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

České děti jsou obézní

S nadváhou bojuje deset až patnáct procent českých dětí. Nemůže za to však špatná výživa, ale spíše málo pohybu. To ukázala nová studie ze třiadvaceti zemí OECD, která srovnávala zdraví dětí mezi deseti a patnácti lety. Od roku 1991 se počet obézních dětí v Česku zvýšil třikrát, podle lékařů za to může změna životního stylu. Děti málo sportují a místo běhání venku sedí doma u počítače nebo chodí na zájmové kroužky. Česko na žebříčku dětské obezity skončilo na devátém místě, před námi jsou například USA, Portugalsko, Španělsko nebo Řecko.

Imigranti míří k nám
Česko je zemí s největší dynamikou přílivu imigrantů na světě. I když máme v současnosti se čtyřmi procenty imigrantů jejich menší podíl než jiné státy v Evropské unii, od roku 1990 jich u nás přibylo třináctkrát. Podle Mezinárodní organizace pro migraci by si jich Česko mělo považovat především kvůli jejich „oživujícímu“ přínosu a měla by jim vytvořit podobné podmínky k životu, jaké běžně požívá domácí obyvatelstvo. Tedy aby u nás našli odpovídající uplatnění. Příklad bychom si měli vzít od takových zemí, jako je Francie, Německo, Nizozemsko a Švédsko, které mají s imigranty zkušenosti už od 60. let. Na celém světě jsou nyní asi dvě stovky milionů imigrantů, jejich počet se od 70. let nemění.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 52/2009 pod titulkem Deset českých zpráv, které by vás neměly minout