Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Bezmocný kontinent

První dny českého předsednictví EU byly poznamenány dvěma krizemi, v nichž se Unie musela angažovat. Problém s dodávkami ruského plynu i ozbrojený konflikt mezi Izraelem a Hamásem mezitím skončily – je však třeba dodat „prozatím“. Každý cítí, že urovnání není ani v jednom případě definitivní a že se obojí nejspíš vrátí se znásobenou silou. A vyvstává otázka: Proč bývá mír, na němž se evropská organizace podílí, tak vratký?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Bohumil Doležal - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Bohumil Doležal - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Bohumil Doležal

(1940) je publicista a politolog. Patří mezi první signatáře Charty 77. V letech 1990–1992 poslanec, posléze člen ODS a šéf poradců premiéra Klause. V období 1993–2002 přednášel na FSV UK. Od roku 2000 vydává internetový politický zápisník Události.

První dny českého předsednictví EU byly poznamenány dvěma krizemi, v nichž se Unie musela angažovat. Problém s dodávkami ruského plynu i ozbrojený konflikt mezi Izraelem a Hamásem mezitím skončily – je však třeba dodat „prozatím“. Každý cítí, že urovnání není ani v jednom případě definitivní a že se obojí nejspíš vrátí se znásobenou silou. A vyvstává otázka: Proč bývá mír, na němž se evropská organizace podílí, tak vratký?

V obou sporech jsou státy EU zapleteny. Na Blízkém východě mají silné, i když poněkud rozrůzněné zájmy, na Rusku jsou – v různé míře – závislé, pokud jde o dodávky ropy a zemního plynu. Zároveň mají jakýsi závazek vůči Izraeli, tento závazek je ovšem pociťován čím dál tím méně. A v zemích, jako je Srbsko, Moldavsko a Ukrajina, vzbudila Unie naději, že by se jednou mohly stát její součástí.

V obou konfliktech přitom Evropa nakonec zaujala vyvažující stanovisko: chce být spravedlivá a neutrální. Mezi Hamásem, pardon Palestinci, a Izraelem. Mezi Ruskem a Ukrajinou.

Lieber rot als tot

Tato politika je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].