Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Neviditelná ruka

Pravděpodobné o pravděpodobnější

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Minule jsem ukazoval (Vím, že ví, že vím, že ví… ze dne 25. 10.), jak je potřeba při investicích zvažovat nejen svá očekávání, například o budoucím vývoji ceny, ale i to, co si o naprosto stejném tématu myslí ostatní. Vzájemná očekávání dokážou otočit zdánlivě logické věci vzhůru nohama.

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Dnes bych se chtěl věnovat pravděpodobnosti. Ne, nebojte se, nezačnu z rukávu chrlit definice a vzorečky, ale opět příklady, jak je pravděpodobnost důležitá a jak s ní (možná proto) neumíme pracovat správně. Nevěříte? Tak schválně, zkuste tento úkol: Kolik lidí musíte vybrat do skupiny, abyste měli více než 50% pravděpodobnost, že alespoň dva z této skupiny mají narozeniny ve stejný den? 100? 200? Nebo snad 365/2, tedy 183?

Daleko méně. Aby tato pravděpodobnost byla 50,7%, tedy více než paragánská padina, stačí 23 lidí. Pro přesné vysvětlení si zkuste vygooglovat „narozeninový paradox“, nicméně tento příklad pěkně ilustruje, jaký máme cit pro pravděpodobnost.

Pokud máte zájem si přečíst mnohem více o tom, jak jsme ošálení pravděpodobností, doporučuji jednu z knih Nicholase Nassima Taleba, ať už jde o Fooled by Randomness nebo The Black Swan. Taleb správně tepe do aktérů na finančních trzích, včetně mých vlastních řad analytiků. Kniha je výbornou a čtivou exkurzí po světě nejistoty a jejích dopadů na rozhodování lidí a jejich peněženky.

On vlastně Taleb ukazuje, že lidé se nerozhodují, jako by žili ve světě nejistoty, a to je právě ta chyba. Nepočítají s událostmi, které jsou sice málo pravděpodobné, ale mají velký dopad. Dále lidé svá očekávání zakládají především na své minulé zkušenosti. Jeden příklad za všechny a dalo by se říci, že příklad ze života: život krocana.

Krocan si žije ve své ohradě a má tisíckrát se opakující zkušenost, že to každodenně přicházející je člověk a že mu nese jídlo. Proto jej s radostí vítá: člověk = jídlo. A proto jej vítá i po 1001., protože svá očekávání zakládá jen na minulé zkušenosti a nepočítá s nejistotou a náhodou. Nicméně ke smůle a k překvapení krocana člověk tentokrát nenese jídlo, ale nůž… Z pohledu krocana šlo o událost nepravděpodobnou. Nepravděpodobnou, ale pro jeho život velmi zásadní.

Autor je hlavním ekonomem České spořitelny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2009 pod titulkem Pravděpodobné o pravděpodobnější