Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Obtíženi dluhy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Po recesi zůstalo mnoho zemí obtěžkaných fiskálním břemenem, kterého se budou jen těžko zbavovat 

Pro politiky je to špatná zpráva, ale pro ekonomiku právě naopak: politici již nemohou zavírat oči před stavem veřejných financí. Údaje z 13. listopadu ukazují, že se země EU od července do konce září vymanily z recese. HDP vzrostl o 0,4 procenta, což je za déle než rok první čtvrtletní nárůst. Vzhledem k rozsahu předchozího poklesu je ovšem zotavení skrovné: HDP je pořád o 4,1 procenta nižší než před rokem.

Takto hluboký propad rozvrátil veřejné finance. Průměrný veřejný deficit v 16 zemích eurozóny bude letos činit 6,4 procenta HDP a podle předpovědi Evropské komise se v roce 2010 zvedne na 6,9 procenta. Pokud vlády nepodniknou žádná opatření ke zkrocení deficitů, dluh veřejných financí vzroste do roku 2011 na 88 procent HDP, a bude tedy o třetinu vyšší než před krizí (viz tabulka).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Co si počít s takovou kombinací křehkých ekonomik a slabých veřejných financí? Pokud se nezvednou daně nebo neosekají výdaje, hrozí nebezpečí, že se veřejný dluh nakonec vymkne kontrole. Ovšem pokud se fiskální podpora ukončí příliš brzy, ekonomika by mohla opět spadnout do recese. Země Evropské unie se proto v principu dohodly na „ambiciózním“ zpřísnění fiskální politiky, ovšem až od roku 2011. Doufají, že tou dobou už bude ekonomika dost silná na to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].