Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diagnóza

Podnikej povoleně

Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ano, úterní výrok herce Michala Pavlaty „sociální demokracie je porodní bábou komunismu“ je řádně pitomý, stejně jako podobně hluboké historické analýzy z dílny mozkového trustu ODS Bendl-Vodrážka.

Čímž jsem snad vyhověl žádosti Jiřího Paroubka o kritickou reflexi médií a teď na druhou stranu.

Na taková slova se totiž dá reagovat různě: vůbec, s nadhledem, nebo jako to udělal „presumptivní premiér“.

Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

„Pan Pavlata byl v roce 1986 odsouzen za rozkrádání majetku. Myslím si, že tehdy, zřejmě když byl ve vězení, tak trošku objevil jakési protikomunistické sklony, a možná že se i stal disidentem.“

No tomu se říká kultivovaná polemika. Navíc se vzápětí ukázalo, že si předseda popletl Pavlatu Michala s jeho bratrem Josefem, bývalým senátorem za ODS. Který ovšem neseděl za „rozkrádání majetku“ (ještě tam chybělo „v socialistickém vlastnictví“), ale za „nedovolené podnikání“, což byl vypečený (a po roce 1989 okamžitě zrušený) paragraf, kterým komunistická justice mlátila po hlavě, koho bylo potřeba – třeba ty, co vydávali zakázané knížky nebo nechali někde zahrát kapely, které na to neměly ten potřebný papír od soudružky Zubaté z obvodního kulturního střediska. To, jak tvrdí jeho bývalý obhájce Otakar Motejl, byl zřejmě i případ Pavlaty (Josefa).

Nevěřím, že by si ty rozdíly Jiří Paroubek nepamatoval. I on tehdy přece podnikal, a samozřejmě „povoleně“, ve fastfoodovém koncernu Restaurace a jídelny. Zřejmě jen dostal špatné informace, což mi na tom příběhu přijde ještě pozoruhodnější. Jak asi funguje celá ta mašinerie, která se v Lidovém domě okamžitě rozjela?

„Najděte mi něco na toho Pavlatu! Sofort!“

„Už na tom dělám, šéfe,“ odvětí stranický investigativec Petr Dimun a ponoří se kamsi do databází. A za chvílí radostně volá zpátky: „Mám to! Je tam jedna rozkrádačka.“

Jaj, to teda pak asi muselo bolet. Doslova.

Ale zase je docela užitečné vědět, co všechno si v Hybernské pamatují a zapisují pro chvíli, kdy se to jednou třeba bude hodit.

Jiří Paroubek se nakonec bratrům Pavlatovým ve čtvrtek „omluvil“, což tedy není zrovna činnost, kterou by plýtval. Udělal to po svém – uznal, že si bratry popletl. Víc ani slovo. „Nedovolené podnikání“ model 1986 zůstává pro předsedu ČSSD i v roce 2009 „rozkrádáním majetku“.

Autor pracuje v ČT.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2009 pod titulkem Podnikej povoleně