Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

ODS versus ODS

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tvrdé obvinění, že politiku otrávil neprůhledný byznys a mafiánské praktiky, neadresoval šéf občanských demokratů Mirek Topolánek poprvé do nitra konkurenční ČSSD, ale přímo do srdce své strany. „Vnitrostranický boj před důležitým partajním kongresem,“ komentují to někteří pozorovatelé i Topolánkovi odpůrci uvnitř partaje. Tak jednoduše to ale smáznout nejde. Topolánek totiž v minulosti ukázal, že zná svoji ODS lépe než kdokoli jiný.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Řebíček škodí zdraví

Načasování Topolánkovy analýzy není samozřejmě nijak náhodné. Šéf ODS ji pronesl týden před klíčovým stranickým kongresem, o němž se dlouho před jeho konáním spekulovalo, že by mu mohl setnout hlavu. V partaji totiž panuje velké rozčarování, že po zrušených volbách Topolánek emotivně „seknul“ poslaneckým mandátem, přestal komunikovat se členy strany i veřejností a úplně vyklidil prostor politickým soupeřům.

„Není proto důvod,“

říkají straníci,

„aby ODS dál řídil.“

Svým prohlášením nicméně Topolánek krátce před kongresem opět převzal aktivitu lídra. Velmi obratně ji přitom namířil na místo, které část členů ODS opravdu hodně pálí.

„V ODS se už delší dobu prosazují různí neprůhlední podnikatelé, pro které není důležitý ideový boj, ale jen získávání veřejných zakázek a obchodů. Často podezřelým způsobem,“

říká místopředsedkyně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].