Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Měli bychom donutit KSČM ke změně

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S Michaelem Kocábem o zákazu komunistů

Senát loni konstatoval, že tuzemští komunisté porušují ústavu.
Teď je na tahu vláda, která jediná – kromě prezidenta – může věc dostat až k soudu. Měla by to udělat, pomohlo by to i samotným komunistům, říká ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Jak se tedy Fischerův kabinet zachová?

Jak to teď se senátní zprávou o protiústavnosti KSČM na vládě vypadá?
Vláda dostala materiál před pár týdny na stůl, ale jeho projednávání přerušila. Dohodli jsme se, že ministr vnitra bude se senátní komisí ještě jednat. Rád bych se také zúčastnil a snad i premiér. Znovu by se tím vláda měla zabývat během prosince.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Na jednání přinesl ministr vnitra posudek svého úřadu, který říká, že KSČM se protiústavně nechová. V některých pasážích je minimálně sporný. Co si třeba myslíte o argumentu ze zprávy vnitra, že dvacet let v parlamentu KSČM vlastně legitimizovalo?

Pohled možná jednoho nebo několika málo úředníků ministerstva vnitra stojí v rozporu s mohutnou argumentací Senátu. Takto významnou instituci by neměl „mistrovat“ jeden úředník, jeden rezort, dokonce ani vláda. Komise dlouhodobě shromažďovala důkazy a na bezmála osmdesáti příkladech ukázala, že KSČM porušuje ústavu, a celý Senát s jejími závěry souhlasil. To musíme brát velmi vážně. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].