Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Sociální demokraté žádali, abychom nepoužívali rétoriku, jejíž součástí budou odkazy na problematiku sudetských Němců a Benešových dekretů.“
Premiér Jan Fischer v reakci na kritiku šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který nejprve s výjimkou požadovanou prezidentem Klausem souhlasil, ale pak vládu kritizoval za její vyjednání v Bruselu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Summit EU – o krok blíž k Lisabonu

Optimisté se nemýlili, když předpovídali, že evropští lídři v cílové rovince schvalování Lisabonské smlouvy kývnou na podmínky, s nimiž po požadavku prezidenta Klause do Bruselu přijelo Česko. Podle předpokladů pomohl fakt, že Benešovy dekrety nebyly ve výjimce zmíněny. Kromě Lisabonu šéfové států sedmadvacítky ještě bouřlivě debatovali o pozici EU pro konferenci o klimatických změnách, která bude už za pár týdnů v Kodani. Bouřlivě proto, že EU je stále v pohledu na možná opatření rozdělená. A po odstranění předposlední překážky ve schvalování nových pravidel se začalo mluvit také o tom, kdo by měl být novým „prezidentem“ a „ministrem zahraničí“ EU.

Více v textu na str. 20 - 21.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Obchod ČEZ s Czech Coal

Polostátní ČEZ se podle médií dohodl s firmou Czech Coal (Mostecká uhelná) o výměně své počeradské elektrárny za Důl Českosloslovenské armády. Obchod je pro obě firmy výhodný, ČEZ získá přímé dodávky uhlí a Czech Coal elektrárnu pro odběr svého uhlí. Nevýhodný je však tento obchod pro českou společnost. ČEZ, který je hlavním propagátorem nové energetické koncepce, jež počítá s prolomením limitů těžby hnědého uhlí, zcela jistě využije – s novou miliardou tun uhlí uložených za limity – své konexe ve vládě a limity se brzy stanou minulostí. Pak se stanou minulostí možná i Krušné hory.

Transformace České pošty u ledu
Od listopadu se měla ze státního podniku Česká pošta stát akciová společnost stoprocentně vlastněná státem. Několik let chystaná transformace se však odkládá na neurčito. Navrhl to ministr vnitra Martin Pecina. Přeměna podniku se státním monopolem na doručování dopisů měla být prvním krokem k jeho budoucí privatizaci. Mezi politickými stranami však neexistuje shoda, jak privatizovat. Nakonec ale bude muset k přeměně pošty stejně dojít. Podle směrnic EU má Česko liberalizovat poštovní trh do čtyř let.

Katarský princ žádá odškodnění
Katarský princ Hámid bin Abdal Sání žádá po Česku čtvrtmilionové odškodné. Sáního před čtyřmi lety odsoudil pražský obvodní soud za sex s nezletilými dívkami na 2,5 roku do vězení. I přes tento verdikt jej následně za podezřelých okolností vydal tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec do jeho vlasti a umožnil mu tak vyhnout se v Česku dalšímu líčení, případně vězení. Sání nyní požaduje odškodnění za pobyt ve vazbě a argumentuje tím, že vzhledem k tomu, že v Kataru byl později zproštěn všech obvinění, nebyl důvod ho omezovat na svobodě.

Klaus vetoval ekologickou novelu
Zase je o něco pravděpodobnější, že Česko bude muset platit vysoké pokuty. Na rozdíl od ostatních zemí EU totiž u nás chybí zákon umožňující obcím nebo společnostem nechat soudně přezkoumat posuzování vlivu velkých staveb na životní prostředí (tzv. proces EIA). Evropská komise kvůli tomu žalovala Česko u Evropského soudního dvora. Poslanci sice požadovaný zákon schválili, vetoval ho však prezident Václav Klaus s tím, že by občanské iniciativy dostaly „nový nástroj k obstrukcím“. Ve srovnání s ostatními zeměmi je tak u nás stále daleko těžší přezkoumávat projekty podezřelé z ničení přírody. Jestli sněmovna prezidentovo veto přehlasuje, není jasné.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pichlík je volný

Podle žalobců nezákonně ovlivňoval vyšetřování v několika soudních kauzách s podnikateli a pokoušel se ovlivnit i soudce. Soud ho ale nyní osvobodil. Bývalý vysoce postavený policejní důstojník

Zdeněk Pichlík

se svých činů údajně dopustil na přelomu století u pražské policie. Po obvinění byl v roce 2005 od policie propuštěn. Během vyšetřování někteří ze svědků začali měnit výpovědi. Obvodní soud pro Prahu 4 ho proto osvobodil, státní zástupkyně se však odvolala a případ bude dál šetřit pražský městský soud.

Premiér Fischer boduje
Ze všech pěti ústavních činitelů Češi nejvíce věří premiéru Janu Fischerovi, podle výsledků říjnového průzkumu agentury STEM mu důvěřuje 79 % občanů. Tímto se Fischer stal nejdůvěryhodnějším úředníkem v dějinách Česka a překonal tak rekord prezidenta Klause z roku 2005.

Klaus ocenil Gotta
Prezident Václav Klaus během letošního 28. října udělil čestnou medaili Za zásluhy zpěvákovi Karlu Gottovi. Prezident tak ocenil zpěvákovu „výbornou reprezentaci vlasti v zahraničí“ a „hodnotné umění“. Po státním ceremoniálu pak oceněný zlatý slavík ukázal svým odpůrcům vztyčený prostředník. „Nenechám si tak krásný pocit z medaile přece pokazit,“ vysvětlil své gesto interpret slavné Včelky Máji.

Nejasný případ
Policista Martin Barkóci nastoupil tříletý trest odnětí svobody kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele. Barkóci měl podle soudu krýt dva Romy, kteří před dvěma lety v Ostrově nad Ohří zbili muže. Vzhledem k tomu, že Barkóci i oba útočníci jsou Romové, zatímco napadený ne, bylo od začátku o rvačce v médiích referováno jako o rasovém lynči. Senátor Jan Horník chce nechat případ znovu otevřít.

Šelma v Krkonoších
Po dvousetleté pauze se rozhodl navštívit Krkonoše rys ostrovid. Dosvědčují to jeho stopy a zardoušená srnka, jejíž zadní běh šelma poobědvala. Ředitel parku Jan Hřebačka označil výskyt rysa na krkonošských kopcích pro server Ekolist.cz za „úžasnou zprávu“. Zatím však není jasné, jestli se silně ohrožený druh v Krkonoších usídlí, nebo jimi jenom prochází. Krkonoše jsou ale protkané hustou sítí silnic a stezek a rys pro svůj život potřebuje klidné teritorium.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2009 pod titulkem Deset českých zpráv, které by vás neměly minout