Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Varianta Rusko soft

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Co všechno může ovlivnit Česká republika svým lavírováním s Lisabonskou smluvou? Pochopitelně nejen záležitosti evropské. Tak například ve stadiu příprav na globální úrovni je kromě posílení skupiny G 20 a také G 13 například vznik skupiny G 4, která bude zastupovat čtyři největší ekonomiky světa. Největší „ekonomikou“ světa je v tomto ohledu Evropská unie, po ní jsou Spojené státy, následuje Japonsko a Čína.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nyní se vážně diskutuje o tom, že roli Evropské unie by ve spolku G 4 měla převzít eurozóna, mimo jiné proto, že ostatní tři státy uvažovaného spolku mají svou vlastní měnu, centrální banku a měnovou politiku. Leč jedním z podstatných důvodů diskuse o této alternativě je, že americká diplomacie na vznik skupiny G 4 velmi intenzivně tlačí. A Evropská unie má zpoždění se spuštěním institucionálních změn podle Lisabonské smlouvy: prezidenta a ministra zahraničí. A proč má Unie zpoždění? Zeptejte se na Pražském hradě.

• Lze považovat za velmi zvláštní, že sebedestruktivní pozice České republiky ve věci Lisabonské smlouvy zatím zůstává zcela lhostejná všem možným ekonomickým a hospodářským svazům, sdružením a uniím. Copak průmyslníci, obchodníci, exportéři a investoři nechápou, že je skutečně vážně ohroženo členství v Evropské unii, a pokud ohroženo není, tak jim nevadí, že Česká republika je na dobré cestě do politické izolace uvnitř, copak nechápou, že se tu po dvaceti letech začíná opět poněkud lámat chleba?

• Rusko stále více směřuje k autoritářskému režimu či diktatuře, jejíž ekonomika stojí výhradně na vývozu ropy a plynu. Tento fakt lze pak více či méně hrůzně apokalypticky rozvíjet, jak to činí například spisovatel Vladimir Sorokin, který právě navštívil Prahu.

Českou republiku si lze apokalypticky představit jako jakési Rusko či Bělorusko soft (tedy prozatím soft). Vystoupíme z EU a na Šumavě vybudujeme novou oponu, která nás ochrání před nájezdy sudetských Němců. Spolu s Rusy postavíme spoustu nových Temelínů a plynových elektráren a do celé Evropy budeme vyvážet elektřinu. Prezidentská diktatura (po Klausově třetím, „lidovém“, termínu přijde na tři termíny Paroubek) bude prorostlá s polostátním a poloruským ČEZ a najíst dostane ještě několik dalších lobbistů, kteří si spolu s Rusy rozeberou ekonomiku. Neděste se, nebo děste se, ale tohle se mi dneska v noci zdálo.

Každý den nový Audit Jana Macháčka na www.respekt.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].