Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Něco na tom dolaru je

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Proč se pořád vyplatí vést úspory v dolarech

V posledních týdnech se množí zprávy o tom, že dny amerického dolaru coby mezinárodní rezervní měny jsou sečteny. Neexistuje pochopitelně nikdo, kdo by znal – na základě nějakých propočtů – odpověď. Kromě finančních faktorů budou mít své slovo politika i geopolitické zájmy, demografický vývoj, zásoby surovin, energetické politiky apod. Seznam by mohl být ještě dlouhý.

Nic není na světě navěky a navždy tu nebude ani dolar coby rezervní měna, ani dolar coby zúčtovací jednotka obchodů s ropou. Zatím se většina ekonomů shoduje, že dolar může nahradit pouze čínská měna renminbi, a to asi nejpozději v době, kdy čínská ekonomika svou velikostí předčí tu americkou. To se pravděpodobně stane až někdy za čtyřicet padesát let.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pozor Írán

Ne že by nutně musela velikost ekonomik kopírovat důležitost měn (viz švýcarský frank), ale něco na tomto faktoru přece jen je.

Podívejme se, co vyplývá z tabulky. Největší ekonomikou světa je EU. O fous větší než Spojené státy je momentálně i eurozóna, která se v tabulce nevyskytuje. Unie resp. eurozóna vznikly teprve nedávno, zatímco úloha dolaru je historická. Podle většiny předpovědí se bude úloha Evropy ve světě spíše relativně zmenšovat. Důvodem není jen slabá dynamika evropských ekonomik, ale především neblahý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].