Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Knihovna do kapsy

Na rozdíl od klasické knihy není majitel čtečky zároveň majitelem textu. Kupuje si jen licenci, aby jej mohl číst.

Nakladatelé a knihkupci se minulý týden sjeli na veletrh do Frankfurtu také proto, aby se zamysleli nad budoucností své živnosti. Pět set let se vyvíjela vcelku předvídatelně. Teď se na ně žene technologické tsunami. Do Evropy, a také na český trh, vstupuje první přístroj svého druhu, který umožňuje elektronické knihy nejen číst, ale také je přes signál mobilního operátora pohodlně nakupovat, ať už čtenář sedí doma, v čekárně u doktora nebo třeba ve vlaku. Knižní branže se připravuje na podobný převrat, jaký způsobilo v hudebním průmyslu rozšíření formátu MP3.

Čtečky elektronických knih, v našich končinách zatím nepříliš rozšířené, za sebou mají 12 let vývoje. Ve Spojených státech se jich letos prodají tři miliony a příští rok to má být dvakrát tolik. V západní Evropě je majitelů krabičky, do níž se vejdou tisíce knížek, výtisků novin i časopisů, řádově míň; v Česku jen pár tisícovek.

Teď se to má změnit. Obchodně nejúspěšnější čtečka Amazon Kindle od pondělí 19. října, po dvou letech úspěšného tažení domovinou, míří za hranice USA a také do Česka. Abychom si ji mohli koupit, potřebujeme platební kartu a 370 dolarů (6400 korun) na účtu. Samotný přístroj vyjde na necelých pět tisíc, zbytek spolkne poštovné, clo a DPH.

Kindle (anglicky „vzplanout“) je velký asi jako běžný paperback, jen o poznání tenčí. Má černobílý displej založený na technologii E-Ink, elektronického inkoustu. Na rozdíl od počítačových obrazovek nesvítí, nebliká, na slunci se neleskne a číst z něj je skoro stejně pohodlné jako z potištěného papíru. Při zobrazování textu a obrázků nespotřebovává žádnou energii, té je třeba jen k „otočení stránky“. Na jedno nabití vydrží i náruživému čtenáři až dva týdny.

Podobná zařízení se i v Evropě prodávají už několik let, v Česku se ceny zpravidla pohybují od šesti do 21 tisíc korun. Největším tahákem Kindlu, jemuž zatím ostatní výrobci nedokážou konkurovat, je spojení se službami mobilních operátorů a s nabídkou virtuálního knihkupectví Amazon. Kdekoli, kam sahá mobilní datový signál, se mohou majitelé probírat nabídkou 300 tisíc digitalizovaných knih (zatím jen v angličtině). První kapitola je obvykle zdarma, celé dílo lze objednat jedním kliknutím. Stáhne se za pár vteřin, Amazon si stejně hbitě odečte cenu e-knihy z účtu majitele.

Na rozdíl od klasické knihy však není čtenář jednou provždy majitelem textu. Kupuje si jen licenci k jeho užívání. Je sice časově neomezená, přesto může někdy pozbýt platnost. Na jaře se Amazon nedohodl s některými nakladateli a jejich již jednou prodané knihy ze čteček přes noc na dálku vymazal. Peníze sice vrátil, ale… Mezi smazanými tituly byl i Orwellův román 1984, takže to kdekomu připomnělo zásah Velkého bratra.

Další háček pro potenciální české majitele Kindlu se skrývá v ceně digitálního čtiva. Zatímco Američany stojí nejnovější bestseller v elektronické podobě deset dolarů (173 korun), Evropan si kvůli propojovacím poplatkům mezi operátory a vyššímu DPH připlatí: stejná kniha jej vyjde na 14 dolarů (242 korun). Na druhou stranu lze do čtečky nahrát i některou z desítek tisíc knih, kterým již vypršela autorská práva nebo je autoři poskytují zdarma. Takové texty v češtině nabízejí například servery gutenberg.org, palmknihy.cz či mlp.cz/karelcapek (kde naleznete zdarma dostupné kompletní dílo Karla Čapka).

Na rozdíl od zákazníků z USA nebudou moci čeští majitelé Kindlu využívat ve čtečce zabudovaný internetový prohlížeč či odebírat své oblíbené blogy. Ostatní funkce zůstávají: například možnost v textu vyhledávat, ukládat si k němu poznámky, nahlížet při čtení do výkladového slovníku a okleštěné verze Wikipedie či nechat si knihu předčítat do sluchátek počítačovým hlasem v angličtině.

Nápad prodávat levné čtečky se Amazonu osvědčil. Novopečení majitelé Kindlu utrácejí za čtení v průměru 2,6krát více než před pořízením přístroje. Na slibný trh se proto hrnou i další obři: firma Sony či síť knihkupectví Barnes & Noble.

„S kvalitním českým obsahem je zatím problém,“ připouští dovozce čteček na náš trh Viktor Horel. Slibuje ale, že do Vánoc by měl první český nakladatel nabídnout několik novinek i v podobě legálních e-knih. Cena by se měla pohybovat kolem třetiny tištěné verze.

Autor je novinář.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 43/2009 pod titulkem Knihovna do kapsy