Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Regulace mi vadí

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Lobbisté v Česku zůstali bez omezení

Průhledná a jasná pravidla pro lobbisty, jaká platí ve Spojených státech či v mnoha evropských zemích, Česku chybí celá léta. Minulý týden však poslanci hlasy ODS a komunistů první pokus lobbing upravit odmítli. „Je nepředstavitelné, že bych hlásil vnitru, s kým se stýkám,“ říká předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) o navrhované povinnosti politiků hlásit styky s lobbisty. „To mi můžou rovnou napíchnout telefon.“

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zákon o lobbingu z dílny ČSSD, který jste vrátili autorům k přepracování, je prvním zákonem na toto téma v českém parlamentu. Proč jste nikdy nic takového nepředložili? Pravidla pro lobbing jsou přece zcela běžná v zemích, které jsou pro nás inspirací.

Zaprvé – i v těch zemích, které jsou pro nás inspirací, jsou to věci poměrně nové, nemá to tam padesátiletou tradici. Zadruhé – osobně jsem v tomto velmi skeptický. Myslím, že se nic zásadního zregulovat nepodaří. Obecně a v této věci ještě méně. Nikdy jsme s ničím nepřišli, protože si nemyslíme, že je nějaká regulace nutná.

Existuje ale přece řada podezření a několik zdokumentovaných případů, kdy politici nadřadili veřejnému zájmu zájem nějaké firmy právě po nátlaku lobbistů.
Lobbing jako takový není nic špatného. Všude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].