Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Přátelský potlach s ajatolláhem

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Írán konečně usedá k jednacímu stolu

Po měsících nátlaku Írán vyslyšel ultimátum mezinárodního společenství a přistoupil na jednání se skupinou 5 + 1 (USA, Rusko, Čína, Británie, Francie jako pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN + Německo). První rozhovory proběhnou 1. října na zatím nepotvrzeném místě, snad v Turecku nebo Ženevě. Příprava půdy pro rozhovory s nebezpečným režimem se nepochybně podepsala na rozhodnutí Baracka Obamy zrušit plány na výstavbu prvků protiraketové obrany v České republice a Polsku. O to překvapivější je zjištění, že návrh tematických okruhů jednání předložený Teheránem je zcela absurdní. Teokratický režim chce diskutovat mimo jiné o nedostatku duchovního rozměru ve světové politice, ekonomické krizi nebo lidských právech. Jediné, co na seznamu chybí, je íránský jaderný program.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nabídka je očividnou zdržovací taktikou. Koalice 5 + 1 původně plánovala, že bude během zasedání OSN minulý týden dohadovat zavedení přísnějších ekonomických sankcí. Plány narušil vágní íránský souhlas s rozhovory. Jejich načasování svědčí o snaze nejednotnou skupinu dále rozklížit a přihrát argumenty Rusku a Číně, kterým se do utahování šroubů nechce.

Západ na nabídku přesto přistoupil, i když tu jsou i další důvody, proč o úmyslech Íránu pochybovat. Především vládnoucí konzervativní klika se letos na jaře přesvědčila, že uvolňování napětí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].