Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Cyklisté z protektorátu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Režisér Marek Najbrt našel ve snímku Protektor nový jazyk pro otřepané téma

Začátek roku 1939. Vycházející filmové hvězdě Hance se všechno zdá báječné. Jenže Hanka je Židovka, a když začne okupace, s filmem je konec. Její žárlivý muž Emil je proti ní outsider, průměrný rozhlasový redaktor. A právě jeho neukojených ambicí se rozhodne využít nový německý šéf pražského rozhlasu. Čeští zaměstnanci ho připravují o nervy, a tak Emilovi navrhne obchod: Emil se stane poslušným kolaborantským reportérem a ředitel na oplátku přivře oko nad jeho rasově smíšeným manželstvím. Emil tedy chrání Hanku. Ta sedí v depresi doma, zatímco její muž dělá kariéru a obráží nacistické společenské podniky. Má sice výčitky, ale není to vždycky nepříjemné. Němci jsou milí, kultivovaní, dokážou ho ocenit a pak, nedělá to přece pro sebe.

Pouto lásky mezi manželi se ale pomalu trhá. Až do dne, kdy je zastřelen Reinhard Heydrich a Emil se zaplete do tragikomické příhody, která je esencí celé protektorátní éry. Doby, jež pro některé Čechy byla skutečnou válkou a přinášela smrt, a pro jiné znamenala jen nepohodlí, trochu strachu a solidní základ pro pokřivenou poválečnou mentalitu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zlomené zakletí

Protektorátní antihrdinové s břemenem morálního dilematu bloudí českým filmem od dob Vávrovy Němé barikády (1948) a všichni nakonec zjistí, že kličkovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].