Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Něco jako pud

Jak se na konflikt v Gaze tváří Pákistánci? Zdálo by se, že to není těžké uhádnout: Pákistán neuznává existenci židovského státu. Jenže místní zdánlivě černobílé vnímání má přece jen šedé odstíny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tereza Engelová - Autor: Archiv autorky • Autor: Respekt
Fotografie: Tereza Engelová - Autor: Archiv autorky • Autor: Respekt

Tereza Engelová

(1976) je novinářka, dokumentaristka. Pracovala v zahraniční redakci ČT jako reportérka a moderátorka pořadů Objektiv a Evropské události. Byla zvláštní zpravodajkou ČT v krizových oblastech. Vystudovala dokumentární film na University of London. Nyní žije v Pákistánu a vyučuje na dívčí univerzitě.

Jak se na konflikt v Gaze tváří Pákistánci? Zdálo by se, že to není těžké uhádnout: Pákistán neuznává existenci židovského státu. Jenže místní zdánlivě černobílé vnímání má přece jen šedé odstíny. A vzhledem k tomu, jak je izraelsko-palestinský konflikt léta prezentován veřejnosti, jsou reakce na útoky v Gaze vlastně překvapivě vlažné. Pákistánci mají dost vlastních problémů, v popředí zájmu je špatná ekonomická situace a konflikt s Indií. A jediné, na co v souvislosti s Gazou slyší, je muslimská soudržnost.

Tři hlavní ďáblové

Když jsme před několika měsíci zavedly s mými studentkami řeč na izraelsko-palestinský konflikt, zvedlo jich z padesáti asi patnáct ruku pro to, že by měl být Izrael vyhlazen z mapy světa. Vzpomínám si na tu hodinu velmi živě, donutila mě totiž k náhlé „změně stran“. V Evropě jsem patřila spíš k zastáncům Palestinců, připadalo mi, že přístup Izraelců k obyvatelstvu Gazy a Západního břehu překročil hranice šikany, která navíc trvá nebetyčně dlouho.

Pod palbou často velmi nepoučených…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].