Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Neviditelná ruka

Statistické oživení? Tak to potom i statistická recese!

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Po depresi z očekávání Velké deprese 2 začínají trhy a analytici připouštět, že jsme možná již z nejhoršího venku. Dokonce si myslíme, že ve druhé polovině tohoto roku má ekonomika USA, ale i eurozóny šanci překvapit vyšším než očekávaným růstem. Jenže co si z toho očekávání ve skutečnosti vzít?

V minulosti jsem psal o tom, že propad ekonomiky byl do velké míry způsoben očekáváními. Podívejme se na USA. V posledním čtvrtletí roku 2008 a prvním čtvrtletí roku 2009 podniky začaly očekávat příchod nové Velké deprese, proto zrušily objednávky a dramaticky snížily výrobu – téměř o pětinu. Snažily se vyprodat sklady a rychle propustily své zaměstnance.

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jejich očekávání se ale nenaplnila. Ano, spotřeba poklesla, ale řádově v jiných jednotkách, maximálně o 5 %. A tak se stalo, že podnikům se zásoby začaly snižovat až příliš rychle. Tento ekonomický cyklus je pěknou ukázkou toho, co dokážou očekávání a jak silně působí tzv. sebenaplňující očekávání na ekonomiku (když čekám propad ekonomiky, tak přestanu nakupovat/vyrábět, a propad tak vlastně způsobím). Za tuto ilustraci jsme zaplatili propadem ekonomiky, protože pokles zásob negativně přispívá k růstu HDP. Nicméně propad ekonomiky měřený pomocí HDP dal propagátorům Velké deprese 2 „statistickou munici“ pro jejich názory.

Někteří z vás možná namítáte, že pokud podniky takto podstřelily poptávku a kvůli tomu mají „prázdné“ sklady, tak teď přece musí tyto sklady doplnit. Já s vámi souhlasím a také nákupní manažeři ve výrobních podnicích v USA, v Evropě i v Asii dnes hlásí shodně: rostou nám nové objednávky, proto opět zvyšujeme výrobu. Podniky tak rychle uzavírají mezeru mezi výrobou a spotřebou a doplnění skladů povede k rychlejšímu růstu výroby než spotřeby. A právě toto doplnění skladů bude hlavním pozitivním přispěvatelem k růstu ekonomiky. Jak dlouho tahle nálada vydrží? To se ještě uvidí, optimističtější jsme ale především ve vztahu k nejbližším několika čtvrtletím.

I tak má ale tahle ekonomická injekce svou váhu. Kritici namítají, že jde pouze o „statistické oživení“, protože je tažené pouhým doplněním zásob. Pokud bychom ale toto oživení nazvali „statistickým“, nazvěme také několik předešlých čtvrtletí „statistickou recesí“.

Autor je hlavní ekonom České spořitelny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2009 pod titulkem Statistické oživení? Tak to potom i statistická recese!