Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Sebrali nám radar

Americká otočka je příležitost začít se na svět dívat racionálněji

Američané změnili názor a odstoupili od plánovaného rozmístění protiraketové obrany v Česku a v Polsku. Podle Baracka Obamy k tomu došlo po několikaměsíční analýze celého projektu a na základě nových informací o stupni pokročilosti íránského programu balistických raket. Krok posvětil jak ministr obrany Robert Gates, tak kompletní generální štáb americké armády. Reakce největších českých politických stran byla stejně sebestředná a nerealistická jako velká část místní debaty o radaru v Brdech.

Americké rozhodnutí je pro nás promarněná šance. Česko by se s americkými vojáky na své půdě mohlo cítit víc ukotvené na Západě, mohlo by si být jisto, že hraje nějakou roli v amerických vojenských plánech, bylo by bezpečnější před ozbrojeným útokem. Česká vláda udělala dobře, že původní americkou žádost vyslyšela a prokázala ochotu podílet se na kolektivní bezpečnosti západních spojenců.

Vedlejší účinky
Odvolání projektu nemá nic společného s vítězstvím pacifismu nad militarismem. Obama a jeho lidé nevyslyšeli hlas lidu, povyk pacifistů ani baryton Jiřího Paroubka. Stejně tak nás americký prezident neodmrštil do vojenského vakua napospas Rusku. Za rozhodnutím stojí kalkul ve strategické hře, jejíž epicentrum neleží ve střední Evropě, ale na Blízkém východě. Obamův tah budeme jednou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].